Halderberge beëindigt aanbesteding accountants vroegtijdig – Aanbestedingsnieuws

Halderberge beëindigt aanbesteding accountants vroegtijdig

Laatst geupdate op mei 25, 2021 door redactie

De gemeente Halderberge heeft een aanbesteding voor accountantsdiensten voortijdig moeten beëindigen. De aanbesteding voor Halderberge was niet alleen van die gemeente maar een veel groter gebied: in totaal gaat het dan om de Aanbesteden Diensten Geertruidenberg, Halderberge, Rucphen, Tholen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Gemeenschappelijke Regeling ABG (GR ABG) hebben het voornemen een gezamenlijke aanbesteding te houden voor de accountantscontrole.

Algemeen bekend dat lagere overheden moeite hebben met accountants aanbesteden. Dat drukt de marge van de weinige marktspelers zo; dat ze er geen zin meer in hebben. Dat is tenminste de verklaring van Aanbestedingsnieuws, als je het ondernemers vraagt, dan zeggen ze dat ook wel, maar als ze weten dat we het op gaan schrijven dan is het meer, dat ze “tijd tekort komen”. Uiteraard. Zou u ook zeggen als kleine zelfstandige accountant. De administratieve lasten worden nu eenmaal te hoog om de opdracht nog lonend te houden. Tijdens het kabinet Rutte II kwam toenmalig Minister Plasterk daar nog mee in het nauw, toen bekend werd dat gemeenten massaal te laat waren met het publiceren van hun jaarverslagen en ook nog eens niet voldeden aan alle transparantieverplichtingen.

©Imgflip 2021

De aanbesteding van Halderberge zag er in elk geval al wel zo uit dat je er moe van wordt. Allemaal controleprotocols. In te leveren: Een goedkeurende verklaring aanbesteding, een verklaring van de Belastingdienst, een verklaring van non-faillissement, een polis van de aansprakelijkheidsverzekering, een uitttreksel van het Handelsregister, een afschrift van de AFM-vergunning, het bewijs van inschrijving in de registers van het AFM, en een referentie inclusief tevredenheidsverklaring. En als je ook maar een foutje maakt, opgepast, op inhoudelijke onjuistheden staat een boetebepaling van €20.000 euro. Dalijk staan er 10 foutjes in, moet je nog geld toeleggen op de klus ook.

Voor Alle gemeenten verschillend. Hoe moet je een visie formuleren… op de jaarlijkse accountantscontrole voor de GrABG gemeenten, echt niet grappig. Hoe moet je daarmee “werven”. Waar zit de gunfactor?

Kwaliteitscriterium
Naam: Kwaliteit 1 – Visie en aanpak op de jaarlijkse accountantscontrole voor Opdrachtgever
Weging: 30000

Kwaliteitscriterium
Naam: Kwaliteit 2 – Kennis en Kunde
Weging: 30000

Kwaliteitscriterium
Naam: Kwaliteit 3 – Communicatie
Weging: 30000

Kwaliteitscriterium
Naam: Kwaliteit 4 – Presentatie
Weging: 10000

Nou ergens hier zijn wij ook in slaap gevallen… verder met de Nota van Inlichtingen dan maar, maar ook daarin zit weinig vuurwerk. Al is het toch wel echt opmerkelijk wat er zoal wordt gevraagd. De Wet Aanpak Schijnconstructies is bedoeld om te voorkomen dat ZZP’ers feitelijk in loondienst zijn maar daarbij de CAO ontweken wordt. Bij verplegers inkopen is het misschien ook nuttig om dat te vragen, om te voorkomen, dat de thuiszorg mensen ontslaat die hun sporen verdiend hebben en 20 jaar in dienst zijn, met de aanbesteding mee ontslagen worden terwijl de aanbestedingswinnaar pas-afgestudeerde deurmatten inhuurt, van die die je nog moet uitleggen hoe je een poetsdoek moet vasthouden. Aanbesteding betekent daar vooral dat het personeel wordt gedemoveerd (als in het omgekeerde van gepromoveerd).

Je  loopt ook een beetje tegen een grens aan wat je nuttig kan inperken met de inkoop. Halderberge stuurt op de arbeidsvoorwaarden van het ZZP-personeel. Dat gebeurt dus ook met Fair Trade, maar vraag je eens af in hoeverre het nog Trade is als de overheid de prijzen en je personeelsbestand bepaalt. Dat was dus ook de gedachte achter het UTZ-keurmerk ten opzichte van het alles-eerlijk-niemand–iets keurmerk van Max Havelaar.

Wij beschouwen de arbeidsvoorwaarden met ons personeel als bedrijfsvertrouwelijke informatie. Daarbij achten wij de kans dat Opdrachtgever voor een loonvordering betreffende Opdrachtnemer nihil tot afwezig. Om die reden vragen wij u om artikel 14.12 buiten toepassing te verklaren. Uiteraard kunnen wij u steeds op verzoek een verklaring betalingsgedrag van de Belastingdienst overleggen.

niet akkoord. De wet aanpak schijnconstructies regelt dat wanneer er door de opdrachtnemer arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld de opdrachtgever in de keten ook aansprakelijk gesteld kan worden. Om deze reden zal artikel 14.12 niet buiten beschouwing worden verklaard.

In de accountantswereld is het zoals het overal is, je neemt er vrouwen voor aan die net afgestudeerd zijn en hard willen werken. Na drie jaar kunnen ze contractverlenging vergeten want anders “moet je ze in vaste dienst”. Soms komt het dan voor dat ze voor zichzelf beginnen en dan wil zo’n ondernemer jou best aannemen voor de helft van de oorspronkelijke loonsom, zodat je tegen Bijstand je voormalige fulltime baan zit te doen. Die hele schijnconstructieregeling leidt er alleen maar toe, dat een bedrijf die ZZP’ers niet eens meer aanneemt en er allerlei werk niet gebeurt. Het is geen wet tegen schijnconstructies, meer een wet tegen alle constructies. Aanbestedingsnieuws kan door de Wet Schijnconstructies ook niet meer dat auteurswerk verrichten voor de eerdere uitgever waarvoor we werkten. Mag niet. Willen we nu ook niet meer. Want dat deed je ook al als redacteur dus dat is een schijnconstructie. Je moet wel zelf voor jezelf beginnen als je wil schrijven, zo. De hele situatie met de wet is al vreemd, een overheid die niet alleen in je portemonnee maar ook nog in je personeelsbestand stuurt. Als ze nou ook even je facturen naar de klant willen versturen, en je kan naar huis op de bank zitten want de overheid onderneemt voor jou!

Nou zou je denken dat een ondernemer dan gaat concurreren op arbeidsvoorwaarden. Kijk eens hoe goed onze ZZP’ers het hebben. Ze hebben zelfs een massagestoel en een lactatieruimte! Allemaal arbeidsvoorwaarden.. Fout! Alleen ambtenaren denken zo. Een ondernemer denkt: meer doen (met aanbestedingen) tegen hogere kosten (verloning) met minder zekerheid (geen performancegerelateerde gunning / wel veel concurrentiedruk) Hetzelfde als altijd maar dan met nog minder opbrengst en nog meer kosten. Wil je dat? ‘t Kan soms nog best een paar jaar doorgaan maar die koek gaat vanzelf op.

 

Accountant PWC wint jaarrekening controle Rotterdam

Plasterk: niet inschrijven op aanbestedingen is eigen verantwoordelijkheid accountants

Naast Bedum ook Rivierenland zonder accountant

Accountants hebben geen tijd voor aanbesteding

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *