Groningse taxichauffeurs vrezen hun baan na aanbesteding doelgroepenvervoer – Aanbestedingsnieuws

Groningse taxichauffeurs vrezen hun baan na aanbesteding doelgroepenvervoer

In Groningen vrezen taxichauffeurs voor hun baan na een recente aanbesteding in het doelgroepenvervoer. In Groningen en Drenthe hebben 35 gemeenten en de beide provincies het doelgroepenvervoer samen aanbesteed. Dat werd vorige maand bekend gemaakt via het platform Publiek Vervoer.

Groningse taxichauffeurs voor gehandicapten en kwetsbare ouderen, tevens kaderleden van het FNV boden daarom afgelopen woensdag het eerder verschenen FNV Witboek over de taximarkt aan aan de gemeenteraad in Groningen. Ieder jaar wordt het werk dat wij doen weer aanbesteed en is het afwachten of het werk behouden blijft voor het bedrijf of dat het naar een ander bedrijf gaat en of we wel of niet kunnen zeggen, wij houden ons werk. Meestal is het zo dat er […] dat er te vaak en te laag ingeschreven wordt […] want zonder werk staan de chauffeurs sowieso op straat.

Bron: Raadsinformatie Groningen, 22 maart 2017

Taxichauffeur Harm Jansen zegt erover: “Wat je ook vaak ziet met de aanbestedingen is dat er vaak uitgeweken wordt naar uitzendkrachten en mensen met behoud van uitkering, die op dat moment een kleine extra vergoeding krijgen maar dat houdt dus wel in dat het personeel dat in vaste dienst is, als te duur  wordt beschouwd en er dan uit wordt gewerkt.”

Het Groningse college laat weten dat er “geen reden is tot paniek” omdat op basis van de regeling voor Overgang van Onderneming wel 70% van het personeel mee gaat. Iets dat maar afhangt van de rechter die je treft, naar het inzicht van onze redactie. Dat betekent bovendien, dat er dan toch 30% niet mee gaat.

Zie ook: Aanbesteding publiek vervoer in Groningen en Drenthe op handen.

en eerder:

Regeling overgang van onderneming bij aanbestedingen voorlopig niet in zicht

FNV Witboek: aanbestedingsdrift dramatisch voor arbeidsmarkt taxi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *