Green Deal Circulair Inkopen wint Green Deal Award 2017 – Aanbestedingsnieuws

Green Deal Circulair Inkopen wint Green Deal Award 2017

De winnaar van de beste Green Deal van het jaar 2017 is de Green Deal Circulair inkopen. De Green Deal Award werd afgelopen dinsdag uitgereikt aan Joan Prummel (Rijkswaterstaat) en Take Padding (PIANOo) tijdens de Innovation Expo 2017. De bedoeling met circulair inkopen is, dat de inkopers borgen dat de producent of verwerkende partij restonderdelen- of grondstoffen met behoud van waarde opnieuw in de keten brengt.

Green Deals zijn in 2011 gelanceerd met als doel maatschappelijke initiatieven voor het milieu te ondersteunen, financiëel en door knelpunten in de wet- en regelgeving weg te nemen. Met de Green Deal voor Circulair Inkopen is volgens het juryrapport een bijdrage geleverd aan het realiseren van een circulaire economie, door middel van het inkoopinstrument. “Dat bleek een effectieve insteek om in de organisatie concreet vorm te geven aan de circulaire economie.”

Volgens de jury zijn de winnaars goed geslaagd in hun doel: een breed draagvlak voor circulair inkopen te genereren. “Mede doordat een aantal projecten zoals het stadkantoor in Venlo en het hoofdkantoor van Alliander veel aandacht kregen in de landelijke media, willen steeds meer partijen circulariteit verweven in hun inkoopproces.”

Bijna 80 inkooptrajecten zijn door de Green Deal-partijen gestart. Een greep uit de projecten: er werd circulaire bedrijfskleding ingekocht door verschillende bouwbedrijven, kantoormeubilair voor de verkeersleidingspost in Utrecht en het stadskantoor in Wageningen kreeg een circulaire inrichting. Verder wordt bij het Rijk al het meubilair vanaf 2017 circulair aanbesteed en zijn er spin-offs zoals een groep gemeenten die circulair inkopen in de praktijk brengt. Maar ook internationaal is er belangstelling, zoals in België waar in juni de Vlaamse Green Deal Circulair Aankopen het levenslicht ziet.

Andere genomineerden voor de Green Deal award 2017 waren: Duurzaamheid Doorgrond een programma voor duurzame akkerbouw, een Warmtenet voor de Provincie Zuid-Holland, een geharmoniseerde lijst van CO2-emissiefactoren en CO2-berekeningsinstrumenten en een versnelde toelatingsprocedure voor Groene Gewasbeschermingsmiddelen.

Bron Green Deal, MVO, PIANOo, 30 mei 2017

Zie ook:

 http://www.greendeals.nl/winnaar-green-deal-award-2017/#sthash.1JKnbSt3.dpuf

Joan Prummel (Rijkswaterstaat) nam de prijs in ontvangst namens de GDCI-projectgroep (RWS, PIANOo, Nevi) tijdens de Green Deal-netwerkbijeenkomst in Amersfoort.

Zie eerder:

Nieuwe inkoopmethodiek voor circulair innovatief inkopen

PIANOo academy Circulair Inkopen voor overheden van start

Almere krijgt een Upcycle Centrum

Amsterdam lanceert circulair innovatieprogramma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *