Almere krijgt een Upcycle Centrum – Aanbestedingsnieuws

Almere krijgt een Upcycle Centrum

De komende maanden wordt in Almere Haven gebouwd aan De Steiger, een UpcycleCentrum. Almere noemt het een uniek upcycle centrum en ziet het als belangrijke stap op weg naar een circulaire economie. Wethouder Mark Pol heeft op dinsdag 28 februari de eerste paal geslagen.

Een woordvoerder van Almere is erg enthousiast over het Upcycle Centrum. Het aanbieden van afval wordt volgens Almere dank zij het upcycle centrum “veel comfortabeler met een ruim en overdekt perron”. Almere heeft nog nooit zó comfortabel zijn afval aangeboden.

“Je kunt er straks de circulaire economie in alle facetten meemaken. Voor educatie en innovatie wordt een speciale ruimte in het gebouw ingericht. Er komen ruimtes in het gebouw waar ter plekke ingezameld afval in nieuwe producten kan worden verwerkt. Op de dezelfde plek kunnen kleine, startende ondernemers producten maken en verkopen. Zelfs de bouw is ‘upcycling’ (hoogwaardig hergebruik): het nieuwe centrum komt tot stand met hergebruik van sloopmateriaal van het zwembad, de sporthal en het voormalig recyclingperron uit Haven.”

Het Upcycle Centrum komt aan de rand van het toekomstige Floriadeterrein. De Floriade en het UpcycleCentrum zijn volgens het persbericht onlosmakelijk met elkaar verbonden. In oktober dit jaar hoopt de gemeente het centrum aan De Steiger in Haven te openen voor gebruik. Tot die tijd kunnen aanbieders van afval (red AN: aanzienlijk minder comfortabel?) terecht op de recyclingperrons in Poort en Buiten en de pop-up-perrons in Haven.

Het UpcycleCentrum is onderdeel van de programmalijn ‘Energy on Upcycling‘. Het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere werken daar aan mee in het kader van ‘Nederland Circulair in 2050’. Het UpcycleCentrum levert in dit kader ook een belangrijke bijdrage aan de doelstelling ‘Almere Stad zonder Afval’.

Bron: Almere, 1 maart 2016

Zie ook:

https://www.almere.nl/over-almere/actueel/nieuwsitem/artikel/wethouder-mark-pol-slaat-eerste-paal-upcyclecentrum-in-almere-haven-1/

en eerder:

Almere organiseert prijsvraag: innovatieve oplossing voor reststromen

en PIANOo publiceert praktijkvoorbeeld circulair afvalbrengstation

1 thought on “Almere krijgt een Upcycle Centrum

  1. Toch wel fijn dat het aardse walhalla nu eindelijk bereikbaar is via dit upcycle centrum. Als vastgoedondernemer ben ik op zoek naar een touroperator die mee wil werken aan een rondleiding voor Japanse toeristen uit Amsterdam die de circulaire economie ook willen meemaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *