Echt gras is groen
Kunstgras en de circulaire aanbesteding ervan is een regelmatig terugkerend verhaal binnen Aanbestedingsnieuws. Sinds bekend is geworden dat er met de recycling gerommeld wordt, is het bij de uitvraag voor nieuw kunstgras een heel gedoe.
Onder aan het artikel vindt u de links naar onze reeds verschenen berichten. Kunstgras wordt ingezaaid met rubbergranulaat, afkomstid van autobanden en kunnen soms sterk verontreinigd zijn met PAK’s, lood en benzeen. Dat is kankerverwekkend.
Het enige groene alternatief voor sportvelden is gras. Maar kunstgrasleveranciers beweren toch heel graag dat zij ook heel groen kunstgras hebben. Dat moet wel, om een aanbesteding je kant op te laten rollen. Kunststof grasvelden kunnen alleen niet makkelijk opnieuw ingezaaid worden, omdat sportverenigingen niet het geduld hebben, te wachten tot het gras is gegroeid c.q. gemaaid. Er is daarnaast nog steeds geen adequate recycling in Nederland voorhanden. Alleen een Deens bedrijf ( Re-Match) zegt dit te kunnen.
Je bent dan ook echt gek bezig als je bestaande grassportvelden gaat verkunsten.
Dat is men in Amsterdam. Amsterdam beschouwt al jaar in jaar uit Sportvelden als openbaar Groen. Nu gaat deze gemeente zo’n beetje alle gras op sportvelden vervangen door kunstgras. De grasvelden werden namelijk wegens geldgebrek en luie en ongeduldige sportclubs slecht onderhouden. De gemeente blijft deze plastic sportvelden wel aanmerken als groen gebied.
Maar er begint een kentering te komen. De Amsterdamse Partij van de Dieren vind het wel genoeg zo. De PvdD schrijft op haar eigen website”
Kunstgrasvelden moeten niet langer als ‘groen’ worden meegerekend door de gemeente. Hiertoe heeft de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel ingediend. Het college van Amsterdam gaat bijna alle sportgrasvelden vervangen met kunstgrasmatten en investeert in het aantal. Doordat de gemeente deze velden blijft meerekenen als ‘groen’, ontstaat er een vertekend beeld van de hoeveelheid groen in de stad. Met het voorstel moet inzichtelijk worden hoe sportvelden snoepen van het aantal vierkante meters groen in de stad. De partij wil daarna dat het verloren groen ergens anders wordt gecompenseerd.
Dat er geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen kan de partij alleen maar toejuichen. “Maar het is een vorm van greenwashing om kunstgras sportvelden tot natuur te rekenen”, aldus raadslid Anke Bakker. Volgens haar is het al merkwaardig dat complete sportparken standaard onder ‘groen’ worden geschaard, maar van sportgrasvelden valt tenminste nog uit te leggen dat ze water absorberen, CO2 afvangen en zuurstof in de lucht brengen. Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa: “De Hoofdgroenstructuur van Amsterdam wordt zo stukje bij beetje afgebroken, terwijl die er juist is om het groen te koesteren.” Zij wijst op plannen van de gemeente om in het Diemerpark extra kunstgras sportvelden te realiseren, terwijl dit een beschermd park is met hoge natuurwaarde en biodiversiteit.
Eerder werd een voorstel van de Partij voor de Dieren Amsterdam aangenomen om de rubberkorrels met kankerverwekkende stoffen op kunstgrasvelden te vervangen[i]. Maar nog altijd kleeft aan kunstgrasmatten het probleem dat de recycling niet op een adequate manier plaatsvindt bij afvalrecyclingbedrijven. Dit kwam aan het licht door de een uitzending van Zembla ‘De Kunstgrasberg’[ii]. Volgens het college is dit niet de verantwoordelijkheid van de gemeente Amsterdam[iii].
Dat laatste is natuurlijk een gotspé. De gehele Nederlandse bevolking wordt ondertussen verantwoordelijk gehouden voor milieuproblemen door het gebruik van rietjes, wattenstaafjes en andere prul. Dan kan een gemeente als Amsterdam zeker moreel verantwoordelijk gehouden worden voor de gevolgen van de aanleg van hele hectares plastic op haar sportvelden.
Zie ook:
Rotterdam wil 37 kunstgrasvelden vervangen
Vertraging kunstgrasvelden SBC Son en Breugel
Midden-Groningen laat kunstgrasmat duurzaam recyclen
Misstanden met kunstgras voorkomen met aanbesteding
Kunstgrasleverancier trekt zich terug uit aanbesteding
Zembla: Milieukeur kunstgras stelt weinig voor
Kabinet gaat bij EU aandringen op regels rubbergranulaat