Kunstgrasleverancier trekt zich terug uit aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Kunstgrasleverancier trekt zich terug uit aanbesteding

Een kunstgrasleverancier heeft zich teruggetrokken uit een aanbesteding van de gemeente Son voor een nieuw kunstgrasveld. Dat bericht het Eindhovens Dagblad. Son is op zoek naar kunstgrasinnovaties nadat leveranciers van de rubbergrasvelden kankerverwekkend bleken te zijn, eerder dit jaar bij het programma Zembla. Nu de leverancier zich heeft teruggetrokken, heeft Son de aanbesteding beëindigd.

Volgens het ED is de belangrijkste reden dat de leverancier is afgehaakt, omdat het uitglijden niet kan voorkomen

©Pixabay tdahl, 2018
https://pixabay.com/nl/kunstgras-voetbal-sport-rush-2658661/

. Mooi Son en Breugel, een lokale krant, voegt daar aan toe dat de leverancier ook is afgehaakt omdat de leverancier in de beoogde overeenkomst verplicht werd tot vervanging bij slijtage.

De rubbergranulaat op de reguliere kunstgrasvelden bevat volgens het programma kankerverwekkende stoffen. Daarnaast verdwijnen de plastic en rubberen deeltjes in het milieu als plastic soep. Alternatieve kunstgrasvelden zijn echter niet voorhanden. Kurk is niet een milieuvriendelijker alternatief en het beoogde kunstgrasveld, dat alleen zand tussen het kunstgras gebruikt, is met droog weer niet geschikt.

Ten opzichte van een gewoon grasveld is kunstgras 4x zo duur. Wel is het kunstgras als het er eenmaal ligt, goedkoper in onderhoud. Onder meer het maaien en beregenen draagt bij aan de duurdere onderhoudskosten voor echt gras.

Op het moment dat de kunstgrasvelden aanvullend moeten worden beregend om ze geschikt te maken voor slidings, en uitglijden te voorkomen, verdwijnt het voordeel van het goedkope onderhoud. Dat geldt ook wanneer, door de verharding, het grondwater niet kan verdwijnen. Als velden lager of gelijk aan het maaiveld zijn aangelegd kan dat leiden tot een grondwaterproblematiek die om extra drainagemaatregelen vraagt.

Bron: Eindhovens Dagblad, 3 oktober 2018

https://www.ed.nl/son-en-breugel/definitief-nieuw-kunstgras-voor-voetbalclub-sbc-in-son~a1051bda/

https://www.mooisonenbreugel.nl/nieuws/politiek/22567/son-en-breugel-stopt-inkooptraject-vervanging-kunstgrasvelden

https://www.ed.nl/meierijstad/kunstgrasboer-trekt-zich-terug-na-slechte-ervaringen-in-schijndel~a6a3dd87/

https://www.kunstgrasboer.nl/aanbod-kunstgras/

http://edepot.wur.nl/339749

1 thought on “Kunstgrasleverancier trekt zich terug uit aanbesteding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *