Misstanden met kunstgras voorkomen met aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Misstanden met kunstgras voorkomen met aanbesteding

Foto: Vink Barneveld

De gemeente Smallingerland gaat proberen bij de aanbesteding van het vervangen van kunstgrasvelden vast te leggen in de uitvraag dat het afgeschreven materiaal wordt hergebruikt. Dit antwoordde wethouder Roel Haverkort naar aanleiding van vragen van het CDA in die gemeente over het afvoeren van zg kunstgrasvelden. Aanleiding voor deze vragen waren de door het onderzoeksprogramma Zembla ontdekte misstanden bij de opslag van het teruggekomen materiaal bij twee in kunstgras recycling gespecialiseerde bedrijven.

CDA-raadslid van der Velde had in de gemeenteraad al eerder vragen over dit onderwerp gesteld, maar zij vond de antwoorden die ze kreeg niet bevredigend. ,,Wij zijn mede-verantwoordelijk voor duurzaamheid en gezondheid. Wij willen weten waar onze kunstgrasvelden zijn gebleven.”

Haverkort verklaarde dat er inmiddels een zevental kunstgrasveldenzijn vervangen. Twee daarvan door een bedrijf, dat inmiddels niet meer bestaat. De overige velden zijn naar Vink Holding in Barneveld gegaan, één van de twee Nederlandse bedrijven die hier in gespecialiseerd is. Uit de reportage van Zembla bleek volgens Haverkort dat dit bedrijf zich qua milieuvergunningen ,,niet helemaal aan de wet houdt.” ,,Maar dat is ook bekend bij de overheden. Onze eigen verantwoordelijkheid gaat niet zo ver.”

Ondanks dat het misschien feitelijk niet de taak is van Smallingerland, denkt Haverkort wel dat er via de aanbesteding wellicht misstanden met haar vervangen kunstgrasvelden kunnen worden voorkomen. ,,Die ruimte en rol heeft dit college.” Het eerst volgende veld dat moet worden vervangen is dat van een korfbalclub in Rottevalle. ,,Op die manier hopen we dat de kunstgrasvelden op correcte wijze worden gerecycled. Het is geen garantie, maar zo zouden we kunnen eisen om de verwerkte producten op een andere manier terug te laten komen. Dat kan ik doen.”

Het is maar de vraag of bedrijven die willens en wetens de wet overtreden zich laten sturen door een aanbesteding (Red.)

 

Bron: Walnet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *