D66 vraagt minister Financien naar controle aanbestedingen – Aanbestedingsnieuws

D66 vraagt minister Financien naar controle aanbestedingen

Bij een inbreng van schriftelijk overleg over begroten en verantwoorden, heeftt D66 schriftelijke vragen gesteld die opvallend genoeg ook veel gaan over aanbesteden. Daarnaast vraagt D66 zich af hoe het zit met dat de taskforce niet kijkt naar de verantwoording bij beleidsafdelingen. De vragen horen bij Kamerstukken II 2023/24, 31865, nrs. 228, 231, 238 en 243.

Andere vragen waren van de PVV en BBB en zijn hier weggelaten omdat deze partijen niet vragen naar de werkwijze rond aanbesteden.

Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie
De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de brieven over begroten en verantwoorden en hebben daarover nog de volgende vragen.

Illustratie: Pixabay.com

De leden van de D66-fractie hechten groot belang aan goede verantwoording en spreken daarom ook waardering uit voor de inspanningen die worden gedaan vanuit de Taskforce Verbetering Financieel beheer en anderszins om hierin verbetering aan te brengen. Op basis waarvan concludeert de minister dat de Najaarsronde het beeld oplevert dat het financieel beheer beter op de agenda staat bij de departementen? Kan de minister inzicht bieden wat precies een rechtmatigheidsdashboard inhoudt en op welke manier deze verbetering in de verantwoording kan bewerkstelligen? Kan de minister nader verkennen op welke wijze ook Kamerleden toegang zouden kunnen krijgen tot de tools die door, ten behoeve van of op instigatie van de Taskforce zijn ontwikkeld?

De leden van de D66-fractie merken op dat de acties van de Taskforce zich voornamelijk richten op de afdelingen Financieel Economische Zaken (FEZ), terwijl ook de beleidsafdelingen in hun keuzes en werkwijze een belangrijke rol spelen in een goede verantwoording en rechtmatigheid. Onderschrijft de minister deze constatering? Op welke wijze worden de beleidsafdelingen betrokken bij het werk van de Taskforce en ziet de minister ruimte om dat aan te scherpen? Kan de minister inzicht bieden in welke mate beleidsmedewerkers van FEZ-directies en beleidsdirecties deelnemen aan cursussen en activiteiten die gericht zijn op een betere verantwoording?

De leden van de D66-fractie vragen of de minister nadere toelichting kan geven op de manier waarop departementen ondersteund worden om hun aanbestedingsprocedures rechtmatig en zorgvuldig te doen. Wat zijn andere voorbeelden hoe de regelgeving en beleidskaders op het gebied van inkopen en aanbestedingen zijn vereenvoudigd en verduidelijkt? Welke zaken waren tot voor kort nog onduidelijk voor departementen en hoe vaak waren er inkoopprocedures of aanbestedingen die buiten de kaders plaatsvonden? Hoe vaak werd er bijvoorbeeld in de afgelopen twee jaar afgeweken van de gebruikelijke inkoopprocedures binnen het Rijk? Bestaat er een voorschrift om het afwijken van de gebruikelijke inkoopprocedure (bijvoorbeeld om een opdracht onderhands te gunnen) publiekelijk bekend te maken of expliciet aan de Kamer te melden? Zo ja, is dat in de afgelopen jaren altijd proactief door departementen gedaan en hoe? Zo nee, waarom bestaat dat voorschrift niet en is de minister bereid om op de voor- en nadelen daarvan te delen met de Kamer? Hoe verhouden deze voorschriften zich tot de procedure rond onderhandse gunningen bij decentrale overheden?

Bron: Kamerstukken II 2023/24, 31865-228 ; 19 maart 2023, 2023Z07731

Zie ook:

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2023Z07731&did=2024D10613

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *