Circulaire Economie krijgt 80 miljoen extra – Aanbestedingsnieuws

Circulaire Economie krijgt 80 miljoen extra

Het kabinet heeft een bedrag van € 80 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de circulaire economie in 2019 en 2020. Daarmee krijgen bedrijfsleven en decentrale overheden een kans om projecten aan te dragen die passen in de transitie naar een economie zonder afval en daarmee een bijdrage te leveren aan de CO2-reductieopgave.

“In 2050 moet Nederland 100% circulair zijn. In 2030 zouden we op de helft moeten zijn.”

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat roepen decentrale overheden en het bedrijfsleven op om voorstellen aan te dragen voor projecten op het gebied van de grond, weg en –waterbouw; hiervoor is € 17,5 miljoen voor beschikbaar.
Een bedrag van € 22,5 miljoen is bestemd voor projecten op het gebied van recycling en toepassing van biobased kunststoffen en textiel. Daarin worden al goede stappen gezet, kijk bijvoorbeeld naar het Plastic Pact en de Dutch Circular Textile Valley. Alle goede voorstellen zijn welkom.

Foto: www.pixabay.com

Daarnaast is € 40 miljoen beschikbaar voor andere projecten die de circulaire economie bevorderen. Het kabinet mikt daarbij zeker ook op bijvoorbeeld innovatieve start-ups en scale-ups in het MKB. “Het is mijn ervaring dat juist in het MKB heel goede ideeën bestaan”, aldus de staatssecretaris. “Ik zie daarvan nu al voorbeelden in heel Nederland. Bedrijven die uniformen verwerken tot handdoeken, of die een slim idee hebben om plastic verpakkingen voor tomaatjes in de supermarkt te vervangen voor kartonnen doosjes die zo bij het oud papier kunnen. Juist dat soort bedrijven wil ik ook oproepen om met voorstellen te komen.”

Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl).

Bron: Rijksoverheid, 10 juli 2019

Over die doelstelling hoeven we niet te vroeg te juichen. Het verleggen van de lat hyperambitieuze doelstellingen is een sport op zich in de circulaire economie.

Zie eerder Beantwoording Jaarverslag over realiteitszin ambities duurzaamheid: Strevens nu nog groener

en http://www.aanbestedingsnieuws.nl/manifest-mvi-inkopen-stelt-ambitie-duurzaam-inkopen-uit-tot-2050/ en voor nog langer terug :

https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/provincies-en-gemeenten-halen-100-duurzaam-inkoop.9461268.lynkx

en

http://www.aanbestedingsnieuws.nl/greenpeace-duurzaamheid-gemeentelijke-inkopen-onbekend/

en

Hoeveel inkoop is er nu duurzaam?

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het klimaatakkoord van Parijs. Zonder die schakel halen we de in 2015 afgesproken doelstellingen niet. D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *