Weekendspecial: Verbuigingen en andere taalflaters op AN – Aanbestedingsnieuws

Weekendspecial: Verbuigingen en andere taalflaters op AN

Laatst geupdate op december 8, 2019 door redactie

Foto: Youtube/Avro

Regelmatig krijgen we bericht dat er in onze koppen en artikelen wel eens een t ontbreekt waar hij er eigenlijk wel had moeten staan. Weten wij dan niet op de redactie dat het soms stam+t is. Jawel hoor, als de beste, maar helaas geen garantie dat het nooit misgaat. Degene die zich er het meest aan schuldig maakt ben ik, ik geef het ruiterlijk toe. Zelfs in de titel, ik probeer het meestal te omzeilen door een andere vorm te gebruiken als aanbesteding geplaatst, of is aanbesteed, maar niet altijd en ook vaak zie ik bij het nakijken voor het publiceren dat dat geplaatst ook wel eens “geplaast” wordt. We zijn meestal wel snel met redigeren maar soms zijn de mails en de tweets al de deur uit. Ook de bestandsnaam blijft, al verander je de titel. Maar hoe komt dat nu? Het is natuurlijk zo dat onze handen wat langzamer zijn als onze gedachten, niet zelden zijn die gedachten al bezig met het componeren van de volgende alinea, terwijl onze vingers op het toetsenbord nog stoeien met de voorgaande.

Daarnaast is natuurlijk aanbesteden behalve intrinsiek onmogelijk natuurlijk een van die ellendige woorden in onze taal. Aanbesteden is een begrip, maar aan besteden ook. Vreemd genoeg vervoeg je ze hetzelfde. “Je besteedt er te veel tijd aan” versus “RWS besteedt nieuwe weg aan.” Zelfs Google gooit ze door elkaar “aan besteden” en aanbesteden.

Er zijn meer van die begrippen en woorden. Een van de bekendste is aanzitten en “aan zitten”. Helaas ben ik redacteur en geen cabaretier, anders had ik er een beroemde conference van kunnen maken.

De Ministers zitten aan aan het buffet. Twee keer aan. Dus niet de Ministers zitten aan het buffet, want ze mogen nergens aan zitten…

Even een reminder of voor de jongere generaties een kennismaking. (vanaf 3:06)
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UbhNvOEv-zw[/embedyt]

Leuk, maar geen excuus natuurlijk, maar u hoeft de toekomst niet “donker”in te zien, we blijven ons verbeteren.

Bron: Youtube enn Wikipedia https://nl.wiktionary.org/wiki/aanbesteden/vervoeging 

Ed Ploeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *