Aanbesteding “veilig mailen” MGR Rijk van Nijmegen niet gegund – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding “veilig mailen” MGR Rijk van Nijmegen niet gegund

Foto: Pexels.com

De gemeenschappelijke regeling “Rijk van Nijmegen” waarbij aangesloten de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten,  Heumen,  Mook en Middelaar,  Nijmegen, Wijchen heeft in augustus jl. een aanbesteding geplaatst voor een programma voor veilig mailen. Deze aanbesteding is voortijdig beeindigd. De redenen hiervoor zijn bij monde van de aanbesteder:

Naar aanleiding van een door Smartlockr B.V. aanhangig gemaakt kort geding heeft MGR Rijk van Nijmegen besloten de aanbesteding ‘Veilig mailen’ in te trekken. MGR Rijk van Nijmegen heeft moeten concluderen dat (i) de aanbesteding procedurele gebreken bevat waardoor rechtmatige gunning niet meer mogelijk is en (ii) de opdracht zoals geformuleerd in het aanbestedingsdocument onvoldoende aansluit bij wat MGR Rijk van Nijmegen heeft willen uitvragen. Beide redenen zijn tezamen maar ook zelfstandig reden voor de intrekking. MGR Rijk van Nijmegen is voornemens in 2022 de opdracht in gewijzigde vorm aan te besteden.

De vele vragen die gesteld zijn in de vragenrondes maken wel duidelijk dat er een onduidelijke uitvraag heeft voorgelegen. Zo’n onduidelijke uitvraag is zeer in het voordeel van de huidige partij, die weet immers uit ervaring wat de bedoeling is. De vragen in het begin hadden de strekking van waar is die bijlage? Iets waaraan wij als Aanbestedingsnieuws ons ook geregeld aan ergeren. Sommige aanbestedingen hebben meer dan 100 documenten en zijn er bijlagen die in de leidraden en bestekken zijn opgenomen en andere die weer apart zijn opgeladen. Een simpele “transmittal” https://en.wikipedia.org/wiki/Transmittal_document ontbreekt in de meeste gevallen, dus is een zoektocht naar het complete verhaal niet overbodig. Sommige aanbesteders hebben daar wat op gevonden. Die zippen de hele reut tot één groot bestand. Niet zelden inclusief autocad files zodat pc-tjes lopen te zuchten, vaak niet minder dan de gebruikers ervan. Terwijl je toch vaak leest dat de aanbesteding niet is verdeeld in percelen om aanbesteder en gegadigde wat werk te besparen. Als je dan toch denkt aan de arbeidsbelasting van de gegadigden is er in het documentenbeheer veel te verdienen, zeker nu er twee dagen verloren zijn door dat #$%&TED gedoe.

Een van de vragen luidt

Voor een gedegen voorbereiding en volledige indiening van PvA zouden wij graag een wat verdere inhoudelijke omschrijving ontvangen van de aanbesteding t.o.v. huidig aangeleverde documenten. * Inhoud van de opdracht * beschrijving aanbestedende dienst * gewenst proces / inzet i.c.m. aantal aangesloten domeinen * … Kunt u dit aanleveren / toevoegen aan de documentatie voor deze aanbesteding?

(antwoord) E.e.a is duidelijk omschreven in de leidraad en de bijgevoegde dokumenten

Nu wil het toeval dat het proces van het verwerven van opdrachten al eens door mij i.s.m. Navision programmeurs in kaart is gebracht. De kreet BSR hoorde ik voor het eerst uit de mond van A. Smulders directeur van KSE. Ik weet niet of hij de uitvinder is of het ergens heeft opgepikt. Maar het was de man een doorn in het oog dat af en toe een verkoper kwam binnen wapperen met een opdracht maar dat er absoluut geen idee was van wat er boven de markt hing. Dat hele verkoopgebeuren was een beetje een zwart gat in zijn organisatie.  Vandaar “zijn”BSR -methode die staat voor Beeldvorming, Selectie en Realisatie. Een beeldvorming van wat er boven de markt hangt aan opdrachten. Vervolgens een selectie maken van die marktvragen waar je op in wil gaan ( past het in de strategie, kunnen we het, valt het in de goede tijd, halen we er marge uit etc). als laatste de realisatie. Hoe trekken we de opdracht naar binnen (wie kunnen we het beste naar een schouw sturen, hebben we een voorgekauwde siteview rapportage, wie gaat of gaan de offerte bouwen, ( in het geval van aanbestedingen, wie houdt de nota’s  van inlichtingen bij en ventileert de veranderingen naar de juiste personen) etc. Uiteraard is er een verschillende behoefte aan documenten. Bij de beeldvorming heb je echt geen autocad files nodig, maar wel een goed beschrijvend document of een goede leidraad. Zeer recent schreef ik aan de hand van een leidraad een artikel over een aanbesteding en dacht daarbij, en daar zullen de Haagse roots niet vreemd aan zijn geweest, pleur het maar in mijn pet, dan zoek ik het morgen wel uit. En dat terwijl het vaktechnisch gezien mij niet vreemd in de oren had mogen klinken. Maar goed, denkt u als aanbesteder maar eens na over de transmittal. U kunt dan zelf controleren of u het complete verhaal upload en de gegadigde kan controleren of hij alles heeft. Wel zo prettig.

Bron: Tenderned maandag 8 november 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/243458

Voor eventuele vragen over Transmittals of BSR kunt u het email adres van de redactie gebruiken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *