Friesland gaat glasvezelnetwerk witte gebieden toch aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

Friesland gaat glasvezelnetwerk witte gebieden toch aanbesteden

De aanleg voor een glasvezelkabel-netwerk in Friesland (Kabelnoord) is voortijdig afgebroken. Uit een juridische analyse van de provincie bleek dat risico’s op het gebied van aanbestedingsrecht en staatssteun niet uit te sluiten zijn. Friesland gaat de aanleg van een glasvezelnetwerk in de meer afgelegen, zogenoemde “witte gebieden” nu aanbesteden.

Het aanvankelijke idee was dat de provincie Kabelnoord zou financieren in de vorm van een achtergestelde lening opdat Kabelnoord daarmee een glasvezelnetwerk kan aanleggen. Een vergelijkbare constructie is al eens toegepast in het buitengebied van Brabant.

Omdat de aanlegkosten niet volledig gedekt kunnen worden met de opbrengsten ervan, is volgens Friesland feitelijk sprake van een financiering aan het eigen netwerkbedrijf. Gedeputeerde Poepjes zegt hierover: “Voor de zomer heb ik opdracht gegeven extra juridische controles te doen. Om zeker te stellen dat deze aanpak gerechtelijk stand zou houden. Dat bleek niet zeker het geval. Het is daarom een bewuste keuze om het  traject met Kabelnoord te beëindigen.”

Begin 2017 komt er een definitief voorstel voor de nieuwe aanpak in Provinciale Staten. In mei wordt daartoe een aanbesteding gepubliceerd. De verwachting is dat deze partij in het najaar van 2017 kan starten met de aanleg van glasvezel.

Voor de regels van staatssteun bij de aanleg van breedbandnetwerken heeft de Europese Commissie een uitzondering gemaakt. Dit wordt niet gezien als staatssteun, als de opdracht maar transparant is afgekondigd, de steun is beperkt tot het noodzakelijke minimum en nog een serie voorwaarden. Ook moet de Europese Commissie daartoe op de hoogte worden gesteld.

Dan is een aanbesteding ooit eenvoudiger.

Zie over het besluit van Friesland onder meer:

https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2016/11/24/nieuwe-aanpak-glasvezel-in-friesland

Kabelnoord stapt uit provinciale glasvezelproject

https://nlkabel.nl/wp-content/uploads/2013/11/4.c-ynvestearringsplan-superfluch-ynternet-3.pdf

Zie ook de regeling van de Europese Commissie over staatssteun bij breedband internet:

Europese Commissie publiceert nieuwe richtsnoeren staatssteun voor breedband

En de speciale regeling voor staatststeun bij breedband:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2013:025:0001:0026:NL:PDF

4 thoughts on “Friesland gaat glasvezelnetwerk witte gebieden toch aanbesteden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *