Aanbesteding AV-middelen moet opnieuw van de rechter – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding AV-middelen moet opnieuw van de rechter

Grossmann Grossmann. Is het onmogelijk een aanbestedings-rechtszaak te winnen van de overheid, nou niet als je in Almere woont. De aanbesteding voor licht, geluid en audiovisuele middelen voor de Floriade 2022 in Almere moet opnieuw. Er is zelfs een diepte-persbericht bij verschenen:

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de eerdere aanbesteding een ernstig fundamenteel gebrek bevat. Als extra prikkel voor de organisatie legt de rechtbank hen een dwangsom op.

Van half april tot en met begin oktober 2022 vindt de Floriade plaats in Almere. De wereldtuinbouwtentoonstelling wordt één keer in de tien jaar georganiseerd. Er wordt een kunst- en cultuurprogramma aangeboden voor naar verwachting twee miljoen bezoekers. Voor de zakelijke markt zijn er vergaderzalen en een conferentielocatie ingericht. De Floriade heeft, in opdracht van de gemeente Almere als eigenaar van de Floriade B.V., een Europese openbare aanbestedingsprocedure georganiseerd voor licht, geluid en audiovisuele middelen. Het gaat om een budget van 575.000,- euro.

De organisatie van de Floriade had de voorzieningenrechter gevraagd om een belangenafweging te maken in het voordeel van de Floriade. Volgens hen komt het evenement in gevaar als er een heraanbesteding moet plaatsvinden, al hebben ze dat niet concreet gemaakt. Wanneer de belangenafweging in hun voordeel zou uitvallen, dan betekent dit in feite dat wordt toegestaan dat de overheid (indirect) een opdracht gunt op grond van een aanbestedingsprocedure met een ernstig fundamenteel gebrek. Dat is onwenselijk. Bovendien hebben de organisatie en de gemeente zelf deze ondeugdelijke aanbestedingsprocedure georganiseerd. Tot slot geeft de voorzieningenrechter de organisatie nog een aantal zaken in overweging. Zo moet de organisatie zich afvragen of het wel verstandig is dat een lid van de beoordelingscommissie – die in 2012 ook betrokken was – opnieuw zitting neemt in die commissie én of het niet beter is om de inschrijvingen anoniem te beoordelen.

De uitspraak zelf is niet meer in te zien via, rechtspraak.nl, kennelijk is die ingetrokken. Had u hem al uitgeprint, laat het ons even weten svp:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2021:6023

 

Aanbestedingsnieuws berichtte eerder over vele Floriade aanbestedingen, waaronder de AV-middelen aanbesteding:

Kort geding Floriade Aanbesteding AV-middelen

Dura Vermeer bouwt aan SBIR circulair viaduct op het Floriadeterrein

Evenementenbeveiliging Floriade Expo 2022 Almere

Amvest wint ontwikkeling Floriadeterrein

Donker Groep heeft aanbesteding Floriadeterrein Almere gewonnen

PVV stelt vragen over aanbestedingen Floriade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *