Dura Vermeer bouwt aan SBIR circulair viaduct op het Floriadeterrein – Aanbestedingsnieuws

Dura Vermeer bouwt aan SBIR circulair viaduct op het Floriadeterrein

Tijdens de expositie ‘Viva La Via: de weg naar een circulaire aanpak’ hebben Dura Vermeer, Royal HaskoningDHV, Vlasman en Haitsma Beton eind oktober op het Floriadeterrein hun handtekeningen gezet onder de opdracht tot realisatie van een prototype circulair viaduct.

Rijkswaterstaat had een opdracht voor circulaire viaducten uitgegeven als SBIR, een vorm van innovatief aanbesteden. Met de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten wil Rijkswaterstaat bruikbare innovaties voor circulaire viaducten laten ontwikkelen, die zij daarna als ‘launching customer’ kan toepassen.

Het circulaire van het viaduct zit ‘m in het hergebruik van de liggers, de van te voren gemaakte betonconstructies waar de weg op rust. Het haalbaarheidsonderzoek Hergebruik prefab liggers dat aan de opdracht tot realisatie vooraf ging, werd samen met twee andere inschrijvers als hoogste beoordeeld in het kader van de SBIR Circulaire Viaducten van Rijkswaterstaat. In de expositie werden in totaal 23 voorstellen gepresenteerd.

Prefab liggers van viaducten hebben een levensduur van minstens honderd jaar. Desondanks worden ze vaak al na een paar decennia vermalen tot betonpuin, bijvoorbeeld omdat de weg wordt verbreed. Zonde, want na opnieuw te zijn gecertificeerd, kunnen de liggers prima hergebruikt worden in nieuwe projecten. Dit scheelt veel in het gebruik van primaire grondstoffen en levert een belangrijke bijdrage aan reductie van emissies, zoals CO₂-uitstoot.

Vanaf 2030 wil Rijkswaterstaat volledig klimaatneutraal en circulair werken, ook bij het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen.

Bron: Dura Vermeer: 16 november 2021

©Dura Vermeer 2021

Voor meer informatie over de prefab liggers, zie

https://www.haitsma.nl/nieuws/slanke-liggers-waarborgen-doorrijhoogte/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *