17 miljoen voor 9 faunapassages, waaronder 2 spoorbielzen – Aanbestedingsnieuws

17 miljoen voor 9 faunapassages, waaronder 2 spoorbielzen

Op het spoortraject Naarden-Bussum rijden 3 weken lang geen treinen vanwege grootschalige werkzaamheden aan het spoor. De provincie Noord-Holland heeft dit moment aangegrepen om € 17 miljoen te investeren in de aanleg van 9 faunapassages in en rondom natuurgebied Naardermeer. De faunapassages zijn bedacht door Movares en moeten ervoor zorgen dat kikkers en salamanders veilig kunnen oversteken.

Tussen Bussum-Zuid en het Naardermeer verwijdert Prorail sporen en wissels die niet meer nodig zijn. “We vernieuwen de bestaande wissels én vervangen het treinbeveiligingssysteem. Hierdoor is er minder kans op storingen, en kunnen treinen beter doorrijden.”, zo meldt Prorail op zijn website. Ook wordt het station beter toegankelijk gemaakt en worden er meer fietsvoorzieningen geplaatst.

Voormeerpasasge ©Prorail 2019

De provincie, ProRail en Movares monitoren de komende 2 jaar welke dieren gebruikmaken van deze passage, en in welke mate. Daartoe ondertekenden gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap), Kees Rutten van ProRail en Carla Molenaar van Movares op 19 augustus een overeenkomst.

Het natuurgebied wordt al sinds de aanleg van het spoor 52 jaar geleden, doorsneden door de trein van Amsterdam naar Hilversum. Het is een “bolwerk”aldus Nature Today van heikikkers, dat blad telde er 459. Onder de 9 faunapassages vallen ook 2 breedgegleufde spoorbielzen die specifiek voor dit project zijn ontworpen door ontwerpbureau Movares. Met het spoor wordt het Naardermeer gescheiden van de Bloemendalerpolder. De aanleg van de kleinste faunapassage begon op 19 augustus. Door de sleuven kunnen de heikikkers en salamanders naar de Bloemendalerpolder.

Fauna… Fauna… wat is dat ook alweer. Medewetgever Van Dale zegt online dat dat “de dierenwereld van een gebied” is. Met “van het gebied Naardermeer” valt de giraffe natuurlijk wel af. Toch dachten wij bij het woord faunapassage aan groot wild in de vorm van bijvoorbeeld een hert of een vos of een huiskat. Vrije Vogels signaleerde nog de Wasbeerhond. Dan moet je ook even googlen wat dat nu is.

Het blijkt toch ook om mensen te gaan .Er komt ook een fietsviaduct, bij de Voormeerpassage. Maar katten en wasbeerhonden mogen er ook gebruik van maken. “Dus voortaan kun je het rondje Naardermeer echt afmaken, fietsers hoeven niet meer de wijk in,” zegt Marcel Martens, bouwmanager bij ProRail tegenover NH Nieuws.

Zie ook:

De real life foto van de faunapassage spoorbielzen op de website van Bussums Nieuws:

https://www.bussumsnieuws.nl/nieuws/algemeen/144550/-berlijnse-muur-door-het-naardermeer-opgeheven-door-faunapassages-

https://www.knnv.nl/naardermeer

De wasbeerhond:

https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/wasbeerhond-bereikt-naardermeer

De projectpagina’s met foto’s van de werkzaamheden.

https://www.prorail.nl/projecten/gooisemeren

https://www.prorail.nl/nieuws/opgelet-negen-dagen-spoorvernieuwing-bij-weesp

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *