Weekendspecial: Stemcomputers tonen inkoopprobleem met handelen naar kennis – Aanbestedingsnieuws

Weekendspecial: Stemcomputers tonen inkoopprobleem met handelen naar kennis

Laatst geupdate op juli 16, 2022 door redactie

Vorige week zeiden we al dat een stemcomputer in de vorm van een Dell computer kinderachtig eenvoudig te hacken moet zijn… toen was dat dus nog erger dan we zelf al dachten. En we wisten al dat het erg was. Om maar aan te geven hoe erg het probleem is met de Amerikaanse ook nu nog in gebruik zijnde stemcomputers, heeft Professor J. Alex Halberman  van de Universiteit van Michigan samen met Ariel J. Feldman, assistent Professor van de Princeton Universiteit er Pacman op geïnstalleerd. Dat is wel van het niveau Nedap schaakcomputer.

Aanbestedingsnieuws vond de website van een van de vorengenoemde professoren, waarin ten eerste bleek, dat de situatie omtrent, nou eigenlijk alle stemcomputers echt ernstig is. “We reformatted the memory card to boot DOS instead. (Update: Yes, it can also run Linux.)”  Nou, dat is zo ongeveer het laatste dat je wil horen van de capaciteiten van een stemcomputer. Dan kan je er echt alles mee. De machine kan te veel en tegelijk te weinig. Aanbestedingsnieuws zei dat al: de computer kan goed rekenen, maar het probleem is niet tellen, maar zit in de betrouwbaarheid van het proces.

Interessant genoeg, ligt er echt daarmee een inkoopprobleem aan ten grondslag. Koop draait immers om wederzijds gerechtvaardigd vertrouwen. Ook in landen waar dit niet in het contractenrecht tot uiting komt. In het onderstaande interview dat we vonden op Twitter, helaas zonder bronvermelding van de oorspronkelijke zender, zie je eerder genoemde Halberman en Feldman ook uitleggen hoe de inkoop-argumenten van de inkoper, in dit geval de Diebold stemmachines, ingekocht door de heer Levi Price vol-le-dig worden gefileerd, de pan in gehakt en ook een beetje belachelijk gemaakt. “Alle computers hebben een slot”… Spoiler alert: Het slot is in 10 seconden open. Enzovoorts.

Dat inkoopprobleem is duidelijk aan het gezicht van de arme Price af te lezen. Een inkoper weet wel veel maar ook niet alles. Hij is geen hoogleraar computerkunde. Een inkoper wil gelijk oplopen met de andere inkopers. Als het ene district moderne stemcomputers heeft, dan staat het andere district dat nog met potlood werkt, mooi voor paal. Dat gevoel to keep up with the Joneses, wat in het Nederlands naar het Engels peer pressure wordt genoemd, is maar 1 van de vele manieren waarop een inkoper wordt bedreigd bij het doen van een verstandige inkoop. Een inkoper krijgt ook nog te maken met politieke druk voor het behoud van zijn baan, juist met stemmachines. Misschien zelfs wel met aangeboden smeergeld van de leverancier. Of openlijke bedreigingen en geweldpleging. Of van die onderhuidse bedreigingen zoals “wat zonde als je zaak afbrandt”. Er zijn elk jaar wel verkiezingen dus de aanschaf van stemmachines ligt hoe dan ook onder behoorlijke tijdsdruk. Als je niet meer de enige bent, en iedereen van je eigen club een bepaald type stemmachine prefereert, is de druk om dat te doen zeer, zeer groot.

Zo groot dat het tegengestelde doen, schier onmogelijk is. Een inkoper kan niet zomaar even opstaan en zeggen, jongens stemmachines, dat doen we niet. Het werkt gewoon niet. Het gaat niet om snelheid, maar om vertrouwen bij verkiezingen en dat zit niet in die machine inbegrepen. Wat inkoopheld Bestuursvoorzitter Marc Descheemaecker van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS deed, in opstand komen tegen de  democratische meerderheid/politieke/management beslissing om een in de brand vliegende Fyra trein te kopen, en dat die banale kaaskoppen van onze Tweede Kamer uitleggen, is iets dat bijna niet te vragen is van de Nederlandse inkoper. Zo’n inkoper had Eindhoven moeten hebben, toen het die in elkaar stortende nieuwe parkeergarage kocht. En getuige het feit dat de stemmachines lokaal worden ingekocht, betekent dat dat de Verenigde Staten tenminste 52 van zulke inkopers hadden moeten hebben.

Nederland had niet zo’n Fyra-inkoper. Ja, die is er wel, dat is andere Aanbestedingsnieuws.

©ZaZ 2015

Mensen met karakter werken niet bij de overheid en als ze dat al wel doen, houden ze het geen jaren vol. Tegenspraak wordt hier niet gewaardeerd. De Nederlandse Fyra-verantwoordelijken moesten hun billen branden en letterlijk op de blaren zitten. Dat gebeurt dan helemaal niet. De publieke vernedering van complete clowns blijft niet alleen uit, ze kunnen nog jaren blijven aanzitten en nog weer hogere functies bekleden. Zo kan je niet inkopen met kennis. De inkoper blijft alleen achter, terwijl kennis zienderogen verdwijnt, wegholt voor alle overheidsvacatures, geïrriteerd wordt met niet-werkende-mondmaskerplicht, weggetreiterd wordt met akelige collega’s. Moet zo’n inkoper soms zelf alle expertise van de wereld in huis hebben?

Wat maakt, dat die gebleken clowns toch maar steeds aanblijven? Is dat hun cognitieve dissonantie? Gewoon stug volhouden als je volledig ontmaskerd bent? Volgens deze Aanbestedingsnieuws is het de combinatie. Cognitieve dissonantie tiert in dit land welig, door de Nederlandse maaiveld-methode, snibbig, vals en gemeen doen tegen mensen die veel meer verstand hebben van waar ze over praten dan jij. Niet op inhoud argumenteren, maar op vliegen afvangen. En de mensen ook nog ontslaan als ze doen wat ze moeten doen. En ze daarna ook nog voor gek verklaren als ze er wat van zeggen. Dat is dodelijk giftig, in combinatie met de onverschilligheid van de zwijgende meerderheid.

Dat laatste is dus heus niet alleen op te lossen met een exodus van slimme mensen. Clowns kunnen ook weg. Wees verschillig. Stuur gebleken incompetentie gewoon de laan uit. Durf eens iemand aan te nemen die ergens verstand van heeft. Kennis is kwetsbaar. Dat moet je beschermen, in plaats van vermorzelen. Wie dat niet doet, belaadt zichzelf met negatieve karmapunten. Want laten we eerlijk zijn. Elk talent is van God c.q. Moeder Natuur gegeven.

mr. drs. S.M. Ploeg

jurist/filosoof
(geen rechtsfilosoof)

Zie hier het interview met de IT-professors en de inkoper:

 


https://www.propublica.org/article/the-market-for-voting-machines-is-broken-this-company-has-thrived-in-it

Staat u stevig genoeg in uw schoenen om nee te zeggen tegen de hele wereld? Aanbestedingsnieuws schreeuwt graag met u mee. Vlieg op met die prutsmachines. Hier heeft u nog wat extra argumenten.

Rop Gonggrijp, Willem-Jan Hengeveld, Nedap/Groenendaal ES3B voting computer a security analysis, Stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers niet 2006 [PDF]

https://webwereld.nl/nieuws/security/duitsland-doet-stemcomputers-nedap-de-ban-3743564/

https://webwereld.nl/nieuws/business/hopeloos-verouderde-jaren-90-stemcomputers-bepalen-lot-vs-3770971/

en:

 

Update 16/7/2022

Het op twitter geplaatste filmpje van het interview van Halberman en Feldman en inkoper Levi Price is inmiddels van Twitter af gecensureerd. Het hele account is weggehaald. Het toont maar weer, dat het goed opletten geblazen is wat Aanbestedingsnieuws schrijft, op het moment zelf. Als je het niet bewaart, is het weg. Hier is hetzelfde filmpje, nu wel op youtube. Downloaden en in code op je bil tatoueren!

2 thoughts on “Weekendspecial: Stemcomputers tonen inkoopprobleem met handelen naar kennis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »