Stemcomputer schandaal toont gebrek aan vertrouwen – Aanbestedingsnieuws

Stemcomputer schandaal toont gebrek aan vertrouwen

Laatst geupdate op januari 2, 2021 door redactie

Een tweede inkoop / aanbestedingsschandaal is opgedoken rond de Amerikaanse verkiezingen, naast de familiecollusie rondom opdrachtverstrekking met buitenlandse energiebedrijven. De stemcomputers van Dominion blijken een “glitch” te bevatten. Omstreden is het niet, maar de glitch is op zich door diverse democraten inmiddels erkend. Op zich al slechte waar gekocht, en ook nog hele prijzige machines, voor een functionaliteit die elke rekenmachine heeft. Een tendernieuwtje om van te smullen, zou je denken.

Des te gekker dat de meeste grote mediabedrijven er in het geheel niet op in gaan, hoogstens op de fact-checking ervan. Aanbestedingsnieuws deed een poging objectief te blijven en ging uitzoeken wat er aan de hand is.

De markt voor stemmachines is na de instorting van het Nederlandse imperium in handen van maar weinig internationale spelers. ES&S is marktleider met 47% van de stemmachine-markt. Direct daaronder volgt Dominion, met een marktaandeel van 31%( volgens Bloomberg). In Propublica noemt democratisch senator Ron Wyden de markt “broken” door het gebrek aan regelgeving. Dat is echter in reactie op de machines van ES&S die ook stemmen kwijtraken.

Banden

Het bedrijf Dominion Voting Systems komt uit Canada. Daarnaast is er chief of staf van Nancy Pelosi volgens Bloomberg in 2019 gaan werken als lobbyist voor Dominion Voting systems. De stemcomputers zijn volgens de republikeinse media direct hierdoor verknoopt met Nancy Pelosi. Nadeam Elshami, een voormalig hoofd-staflid van Pelosi ging vorig jaar aan de slag bij Dominion als lobbyist voor Dominion Voting Systems. Dominion Voting Systems, domineert de markt voor stemcomputers in Amerika, samen met nog 1 andere, ES&S, en heeft 1/3 van de markt in handen. Met zo weinig kansrijke spelers op de markt is de opdracht beïnvloedbaar.

Diverse fact-checkers van o.a. PolitiFact spreken het belang hiervan tegen aan de hand van republikeinen die ook bij DVS werken. Maar dat doet er natuurlijk niet aan af, dat er sprake is van een opmerkelijk politiek belang bij de aanschaf van stemcomputers. Dat belang is er niet als er balpennen moeten worden gekocht. De schijn van belangenverstrengeling wordt dan opgewekt door het feit dat Pelosi als speaker of the house zelf betrokken is bij wetgeving over stemmachines. Een stoepveger die republikein is, is wat anders dan een democratische lobbyist, die voorheen in een staffunctie bij een wetgevend orgaan werkte.

Aanbestedingsnieuws heeft daar echt genoeg van en ging zelf maar op zoek naar feiten. Die blijken overweldigend aanwezig. In 2015 doneerde  het bedrijf $‎25.000 aan de Clinton Foundation. We vonden dat ook terug op de website van de Clinton Foundation zelf. De Clinton Foundation had een project lopen genaamd het DELIAN-project. Aanbestedingsnieuws vond het volgende bericht terug op de website van de Clinton Foundation.

“In 2014, Dominion Voting committed to providing emerging and post-conflict democracies with access to voting technology through its philantropic support to the DELIAN Project, as many emerging democracies suffer from post electoral violence due to the delay in the publishing of election results. Over the next three years, Dominion voting will support election technology pilots with donated Automated Voting Machines (AVM), providing an improved electoral process, and therefore safer elections. As a large number of election staff are women, there will be an emphasis on training women, who will be the first to benefit from the skills transfer training and use of AVMs. It is estimated that 100 women will directly benefit from election technology skills training per pilot election”

Aanbestedingsnieuws kijkt daar toch wel een beetje van op. Als de Wiardi Beckmanstichting stemmachines van Dominion zou aanbevelen, gebruiken wij die dan ook? Als je weet dat het in je bedrijfstak cruciaal gaat om vertrouwen in je politieke neutraliteit, zijn dat wel opmerkelijke keuzes. Dominion geeft tegen geen enkel medium een reactie, we hebben maar even aangenomen dat, dat voor Aanbestedingsnieuws niet anders zal zijn.

Levering:

U denkt waarschijnlijk ook nog aan de NEDAP koelkasten bij het woord stemmachine. Onze redactie in elk geval wel. Want hoe simpeler, hoe minder er mee gesjoemeld kan worden. Zelfs bij die machines konden hackers zien dat er op CDA gestemd werd, buiten in de auto. De mensen van Wij Vertrouwen Stemcomputers niet hadden de NEDAP computer omgebouwd tot schaakcomputer als bewijs dat het systeem aangepast kan worden, tot verbazing overigens van de producent. Het was wel een slechte en langzame schaakcomputer maar het proof of concept was daar. Een stemmachine is aanpasbaar.

Maar Dominion levert meer bijdetijdse 21e eeuwse apparatuur. Het gaat om tablets, precinct ballot tabulators, dat zijn zeg maar hele moderne ponskaart-scanners, die tabulator staat hiernaast ook op de foto en Central Count Systems, dat zijn gewoon Dell desktops met hun software. En er is ook nog een Ballot Marking Device. Het is allemaal “aanpasbaar aan elke verkiezing”. Aanbestedingsnieuws keek erg op van het feit dat het een gewone Dell desktop is. Dat moet heel makkelijk te hacken zijn.

Dat bleek ook op een hackaton. Op de Defcon hackaton in 2018 was de stemmachine door een elfjarige gehackt. en het jaar daarop was het er allemaal niet beter op geworden. Is er nog wel een democratie daar in Amerika of worden ze geregeerd door een 11-jarige nerd whizzkid met weinig principes? Zou men het verschil wel kunnen zien?

fragment ©Dominion 2020

De Glitch

De Glitch komt erop neer dat onvolledig ingevulde biljetten, in Amerika staan meer verkiezingen tegelijk op 1 biljet, niet worden meegeteld. Ook zijn blanco biljetten niet als zodanig geregistreerd maar opgeteld bij de Democratische Partij. Dat laatste was destijds ook hier het probleem.Een ponsmachine registreert ponsen en dus niet niet-ponsen. Als iemand niet stemt dan moet dat geregistreerd worden voor de opkomst, maar dat kan dus alleen door een hokje zwart te maken, oftewel stemmen.

In totaal zijn in Washoe, ook nú een van de Swing states (Nevada) die nipt voor Biden hebben gestemd, al in 2018 met vergelijkbare stemcomputers van Dominion wel 100 software problemen ontdekt volgens de Reno Gazette Journal. Dat er desondanks toch mee gestemd is, is best wel vreemd.

De software “glitch” van de slechte stemcomputer, wordt ook door de democratische pers erkend. Dat gaat dan wel schoorvoetend, onder een felle RUMOUR ALERT-kop met dan op het einde van het stuk de conclusie “half truth” want het was “niet met opzet”. Maar dat maakt een softwarefout waardoor Biden ineens extra stemmen  krijgt in Antrim County, natuurlijk niet minder fout. Georgia stemt ook al sinds 1972 republikeins en het lag ook niet in de lijn der verwachting dat Biden daar zo goed zou scoren. Als dat dan toch gebeurt???

Aanbestedingsnieuws controleert dus maar even de semantiek van het woord glitch: Een moeilijk te detecteren foutje, meestal in software, ook in liftsystemen die zichzelf deels herstelt. Daar zit het woord opzet dus niet in. Gerucht? Nee het is gewoon waar. De software bevat een fout. En de fout is ook nog eens erg verstorend, kon alleen maar opvallen door een oplettende toezichthouder en blijkt inmiddels overal voor te komen. Dat de helft van de Amerikaanse media over elkaar heen buitelt om de opzet van deze “glitch” quasi-juridisch te beoordelen, tekent de teloorgang van de traditioneel weinig objectieve pers aldaar. Opnieuw iets dat bijdraagt aan de tweespalt. Het woord glitch mag je gewoon zeggen, dat is geen half-truth.

Reputatie

De software van Dominion werd gebruikt in 35 counties in alle Swingstates. Inmiddels is het tellen uitgesteld in twee counties in Georgia en een in Michigan, vanwege de software updates tegen de glitch, die nu aangeboden worden door DVS. De glitch, als het een legitieme fout is, kan dus overal voorkomen waar de Dominion stemcomputer wordt gebruikt. Want wat blijkt, Dominion Voting Systems is over de hele wereld berucht.

In India is men overtuigd van de kwade bedoelingen van de leverancier, daar liep Dominion Voting Systems ook al eens tegen de lamp, aldus Indiase onderzoeksjournalisten:
However, GreatGameIndia has found that the vendors and not hackers maybe behind the rigging. One of the vendors, a Denver-based Canadian Crown Agent company Dominion Voting Systems has a long history of allegation of election rigging and interference in elections of various nations, including census data theft in India and interference in US Elections of 2020.

Volgens Dominion zelf, al in 2019, is dat geen probleem. Je zou dat alleen kunnen controleren met een registratiebon waarbij naderhand de registratiebonnen gecontroleerd worden als de uitkomst omstreden is. Maar als je dat stelselmatig doet, dan kun je net zo goed handmatig tellen, dan is er geen extra winst aan de computertelling. Intrinsiek is stemmen via de computer, stemmen op een zwarte doos. Elke computer faalt de Turing-test (kan hij denken als een mens). Er komt uit wat erin gaat en wie niet weet wat erin gaat, weet dus ook niet wat eruit komt.

Hoe het ook zij, door de vertrouwenscrisis in de machine, is de meerwaarde van de stemmachine ten opzichte van papieren stemmen nihil. Waar betaal je dan al die miljoenen voor? Om hetzelfde werk 2x te doen? Voor Dell computers die je nergens anders voor kan gebruiken?

De aanschaf

De apparaten zijn duur. Met de nieuwe aanschaf van Georgia in 2019 was maar liefst $107 miljoen gemoeid.  Voor zoveel geld wil je toch geen gezeik met software updates, net een jaar na aanschaf. 1+1 hoe moeilijk kan dat softwarematig zijn?  Relatief gezien was het overigens een koopje. Dominion, een in Denver gevestigd Canadees bedrijf met een Griekse CEO, was de goedkoopste machine van de leveranciers die een bod hadden uitgebracht. Een aanbesteding op laagste prijs! Hoeveel vertrouwen roept dat op bij overheidsinkopers?

Dominion, a Denver-based company, won the contract in large part because it offered Georgia the lowest-cost system among three companies that submitted bids, according to evaluation score sheets. Though ES&S scored higher on the government’s criteria for a replacement voting system, Dominion came out on top when the price of its system was taken into account

De test

Georgia is bij de aanschaf niet over een nacht ijs gegaan. Zij hebben ook getest in hoeverre de stemmachines voldeden. Daartoe zijn eisen opgesteld door Georgia samen met  EAC 2005 VVSG dat is de US Elections Assistence Commission. Normen voor vrijwillig stemmen zijn vastgelegd in het National Institute of Standards en Technology, vergelijkbaar met ons NEN.

De federale overheid heeft drie standaarden aangenomen. De eerste set standaards is uit 1990 Federal Election Commission (FEC.) In 2002, was er een update van de FEC van de standaarden met de 2002 Voting System Standards (VSS). Die bestaat uit een deel 1 en deel 2 en ziet niet alleen toe op technische eisen maar ook op bijvoorbeeld de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel.

Die eisen zijn getest door een bureau genaamd ProV&V: Uit het testrapport dat Aanbestedingsnieuws vond, blijkt dat het bekend is dat de machine problemen geeft bij het stemmen van grote hoeveelheden biljetten, omdat er geen geheugen in zit, waardoor geheugenfragmentatie kan optreden. Dat herstelt zich echter, bij opnieuw opstarten, aldus de fabrikant. Wonderlijk, hoe er dan toch het oordeel “PASS”uitkomt.Al is het begrijpelijk dat Georgia dat overneemt, je kan je sterk afvragen of het terecht is.

De Dominion Dell computer op de foto getest uit het testrapport van Georgia.

The ICP uClinux operating system does not have a memory management unit (MMU) and, as
such, it can be susceptible to memory fragmentation. The memory allocation services within the
ICP application are designed to minimize the effects of memory fragmentation. However, if the
ICP scans a large number of ballots (over 4000), without any power cycle, it can experience a
situation where the allocation of a large amount of memory can fail at the Operating System
level due to memory fragmentation across the RAM. This situation produces an error message
on the ICP which requires the Poll Worker to power cycle the unit, as documented. Once
restarted, the ICP can continue processing ballots without issue. All ballots scanned and counted
prior to the power cycle are still retained by the unit; there is no loss in data.

Pro V&V performed a power cycle, as instructed by Dominion, and verified that the issue was
resolved and that the total ballot count was correct. Scanning then resumed with no additional
issues noted.
A total of 1,569,640 voting positions were processed on the system with all actual results
verified against the expected results. The individual testing requirements and their results can be
seen in the included Conditions of Satisfaction Checklist.

Interessant, dat dit dus wordt aangenomen door het 1x te testen, terwijl het probleem volgens de maker is gelegen in het verwerken van grote hoeveelheden stemmen. Draaien verkiezingen nu net niet om grote hoeveelheden stemmen? Hoe wij dit lezen, geeft de leverancier al in het rapport een voorbehoud op,dat wat  nu net de hoofdzaakis: het tellen van grote hoeveelheden stemmen. Een rommeltje. Zonde van het geld. En niet verifieerbaar.

Het principe

Kritiek op de wijze van op deze manier stemmen registreren is er ook al lang. Algemene kritiek op het GEMS general election management system (algemeen kiessysteem) is dat je bij elektrisch stemmen stemt in een “zwarte doos” waarbij je niet weet wat er gebeurt in de machine. De machine kan dan wel een mooie stem uitgebracht output geven, je weet niet of de output meetelt voor 1 of voor 0,95 en dat valt ook niet te registreren behalve als je de broncode weet, die nu juist vanwege de veiligheid -tegen hacken- niet bekend is. Dat is ook de klacht van de Nederlandse stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet die de zaken tegen o.a. NEDAP had aangespannen.

Dat is een kritiek waarvan Aanbestedingsnieuws op logische gronden niet kan inzien hoe dit ooit weg te nemen valt. Elke computer faalt de Turingtest. Ze reageren niet als je het vriendelijk vraagt. Vertrouwen ontleen je dus aan een machine en  niet aan eventuele blauwe ogen ervan, maar aan de transparantie van de werking van de machine. Het stemgeheim botst al met het vertrouwen dat in een computer alleen ontleend wordt aan transparante werking. Het is een black box. Er komt erin, wat eruit komt maar je weet als waarnemer niet wat erin is gegaan. Bij een stembus hoef je de opening van de bus maar te volgen. Bij een stemcomputer wordt het proces langer en is er een schakel van mensen die niet door de kiezer kan worden waargenomen..

Transparant geheimhouden is hoe dan ook meer een contradictie dan een paradox, op dezelfde manier als non-discriminerend inkopen. Vertrouwen in mensen ontleen je ook aan het uiterlijk van het kiesbureau, dat het proces hetzelfde gaat, dat de stemmen goed opgeslagen worden in een stembus, dat iedereen met een rood potlood moet stemmen, paspoort tonen. Een computer kan wel mooi gepoetst zijn, je kan er blauwe ogen op plakken, je gaat hem er niet méér van vertrouwen. En de smoezeligheid van het pak van de stemmachinemakers heb je niet gezien.

Zonde van het geld is een stemmachine dus sowieso. Het vertrouwen neemt erdoor niet toe, dat neemt sterker nog, alleen maar af door een langere en minder transparante procesketen. Dat vertrouwen kan wel worden teruggewonnen met een papieren trail maar met die trail heb je, wat je al had. Een papieren telling. Vertrouwen vraagt een investering in gepoetste schoenen, scherpe potloden, gordijntjes bij de hokjes. Ook dat je iemand vol in zijn gezicht ziet zonder mondmasker, is een teken van vertrouwen. Simpliciteit is meer nodig dan snelheid. Een duidelijk, eenvoudig proces is transparanter dan een proces dat heel snel is gegaan. Vertrouwen hoeft niet veel te kosten. Maar als het er niet is, kan het je alles kosten.

https://about.bgov.com/news/voting-machine-firms-add-lobbyists-amid-election-hacker-concerns/ Bloomberg Government 2019 https://www.nytimes.com/2020/06/11/us/politics/georgia-voting-machines.html

https://eu.rgj.com/story/news/politics/2018/08/27/nevada-voting-machine-glitches-2018-primary/1085254002/

2 thoughts on “Stemcomputer schandaal toont gebrek aan vertrouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *