Choho nieuwe algemene directeur voor de RVO – Aanbestedingsnieuws

Choho nieuwe algemene directeur voor de RVO

Er is een nieuwe directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de RVO. Dat is de D66’er Abdulaheb Choho. Het RVO is niet alleen het oude SenterNovem, subsidieloket maar bevat ook het Aanbestedingsexpertisecentrum PIANOo. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 maart 2021.

Met Abdulaheb Choho heeft het RVO in elk geval iemand in huis gehaald die ervaring heeft met aanbestedingen en in het bijzonder duurzame aanbestedingen. Choho was toen wethouder van de centrale stad op het gebied van duurzaamheid ten tijde de nasleep van een grootschalig mislukte parkrenovatie, die als doel had de waterhuishouding te verbeteren maar resulteerde in een groot zwembad, opgeleukt met siergoten  een plastic zwerfkeiglijbaan en met nooit meer teruggeziene grondverbeter-wormen. Maar soms moet je weten hoe het mis kan gaan om het daarna verstandiger aan te pakken.

©Algemene Bestuursdienst 2020

Aanbestedingsnieuws herinnert zich ook nog een Amsterdams totaalpakket van subsidies voor kleinschalige duurzame initiatieven genaamd Amsterdam Smart City. Al kun je je bij alles wel afvragen in hoeverre het nu echt duurzaam was en niet greenwashing, zoals het geval was bij de aardgasvrij projecten, het verduurzamen van cultuurgebouwen is op zich wel visionair te noemen. Ook de drijvende woonbouwwijk Schoonschip valt daar wel onder.

Zeker wat betreft duurzaam inkopen en duurzaamheidssubsidies is dat een veelbelovende benoeming. Zo sprak Choho tegenover Duurzaam Gebouwd over de hanteerbaarheid van regels in de praktijk het volgende:

“Ik beschouw het als rol van de gemeente om aan de ene kant regels te schrappen, zodra ze belemmerend werken. Aan de andere kant is het goed om soms extra regels in te voeren, als dit de duurzaamheid ten goede komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het instellen van milieuzones voor bestelvoertuigen vanaf 2017 en voor taxi’s en touringcars uiterlijk vanaf 2018.”

Aanbestedingsnieuws heeft Choho weleens gezien van midlange afstand, in zijn functie van wethouder. Hij vertelde toen, dat hij blij was dat hij op de fiets naar zijn werk kon. Vanaf het Tropenmuseum was dat toch een hele afstand, naar de Baarsjes. Naar Den Haag zal het niet meer lukken om dat elke dag te doen. Dan wordt dan toch de trein of de file. Want wil er nou nog in Den Haag wonen. met de corona is dat helemaal een soort Nieuwegein aan de Noordzee geworden. Dat gunnen we natuurlijk niemand. In elk geval wensen wij hem veel succes in zijn nieuwe positie.

Zie ook:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/27/benoeming-algemeen-directeur-bij-de-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *