Waalwijk gaat containerhaven opnieuw aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

Waalwijk gaat containerhaven opnieuw aanbesteden

Foto: Pixabay.com

Voor de tweede keer gaat Waalwijk de aanleg van een nieuwe containerhaven aanbesteden. Eerder mislukte de eerste aanbesteding. Er was toen geen bedrijf dat de haven wilde aanleggen voor voor het budget dat Waalwijk voor ogen had.

Waalwijk wilde destijds de aanleg van de haven aanbesteden met een soort all-inpakket. De winnende onderneming zou niet alleen de haven aanleggen, maar ook het ontwerp en de exploitatie ervan, alsmede het onderhoud voor een periode van 25 jaar en de aanleg van een bedrijventerrein eromheen. Waalwijk wilde hiermee de risico’s zoveel mogelijk beperken.

Onder meer de MER-commissie is ontevreden over het plan. De gevolgen voor het opschuiven van de dijk zijn niet goed onderzocht en milieueffecten worden onderschat. Daarnaast is er weerstand in de oppositie dat verwacht dat er hoogstens 1 schip komt aanmeren in Waalwijk. Dat er geen belangstelling vanuit de markt is om de exploitatie op zich te nemen, duidt daar ook op.

Na een nieuwe selectieprocedure zal in het eerste kwartaal van 2019 de inschrijffase starten.  Aannemers kunnen dan laten weten voor welk bedrag ze de haven willen aanleggen. Het wordt dit keer een wat meer gebruikelijke aanbesteding, voor alleen de bouw van de haven. Waalwijk doet verder zelf de regie. Medio 2019 denkt het college er met een aannemer uit te zijn en met een voorstel naar de gemeenteraad te kunnen.

De nieuw aan te leggen containerhaven moet de Waalwijk bereikbaar maken voor de grootste klasse binnenvaartschepen, containerschepen tot 135 meter. De haven in Waalwijk komt te liggen bij de Bergsche Maas in de nabijheid van het bedrijventerrein Haven Acht. Momenteel is die ruimte in gebruik als jachthaven, maar die zal verplaatst worden.

Dat er eens een aanbesteding mislukt omdat het budget te laag is gekozen komt wel meer voor, maar In Waalwijk gaat het vaker mis. Onlangs haakten om deze reden de inschrijvers af bij de bouw van de cultuurhal en ook het nieuwe schoenenmuseum lijkt te laag gebudgetteerd, al hoopt het college dit wel te kunnen realiseren. Verder is er een idee voor een bedrijfsinvesteringszone, waaraan de plaatselijke middenstand aan mee moet bijdragen, maar het blijkbaar geen aantrekkelijk idee vinden. Het wordt zelfs in een column in het AD een dood paard genoemd. Wat is er toch aan de hand in Waalwijk? Zie ook onze eerdere berichten.

Waalwijk staakt aanbesteding insteekhaven vanwege investeringsrisico

Aanbesteding Haven Waalwijk draait vooralsnog op niets uit

Rechtszaak over verkeerd ingevulde UEA in Waalwijk

Inschrijvers haken af bij cultuurhal Waalwijk

 

1 thought on “Waalwijk gaat containerhaven opnieuw aanbesteden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *