Aanbesteding Haven Waalwijk draait vooralsnog op niets uit – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding Haven Waalwijk draait vooralsnog op niets uit

Collegepartijen D66 en PvdA in Waalwijk hebben vragen gesteld over de aanbestedingsprocedure. Bij een gegeven inschrijfsom van met een gemeentelijke inbreng van €12 miljoen, kwamen geen reacties uit de markt.  Meerdere partijen in de Waalwijkse raad plaatsten op voorhand al het voorbehoud dat een uitbreiding van de haven niet te veel mocht kosten.

Op 27 januari maakte de gemeente Waalwijk bekend dat het project minimaal €30 miljoen zou moeten gaan kosten, met bijdragen van de Provincie en het Rijk en dat ook tegen die prijs geen ondernemer is gevonden die de uitdaging aan wilde gaan.

D66 en PvdA signaleren dat het stil blijft aan de kant van het bestuur: “Sinds de mededeling dat de innovatieve aanbesteding (simpel gezegd: aanleg, beheer en exploitatie van de insteekhaven) is mislukt, en uw college kiest voor de ‘traditionele’ Europese aanbesteding, is er sprake van radiostilte richting de raad en Waalwijkse bevolking.”

De marktpartijen gaven aan af te haken in verband met de risico’s die aan het project zijn verbonden. De raadsleden willen nu weten om wat voor risico’s dat precies gaat, waarom over de risico’s van het project niets aan de raad is meegedeeld, en waarom er dan toch al €800.000 aan voorbereidingskosten “over de balk zijn gesmeten”.

De partijen stellen de volgende vragen aan het college over de aanbesteding: 

1. Kunt u aangeven op welke procedurele risico’s de twee resterende bedrijven zijn afgehaakt.
2. Wat is het verschil tussen het bedrag dat de twee resterende partijen uiteindelijk vroegen in het kader van deze aanbesteding en de € 13 miljoen die de gemeente Waalwijk inbrengt? Aangezien de aanbesteding mislukt is, lijkt het ons niet dat de financiële belangen van de gemeente Waalwijk negatief worden beïnvloed als deze informatie openbaar wordt gemaakt.
3. Naar aanleiding van de tweede vraag: op welke gronden achtte uw college de vraag van de partijen en het aanbod van de gemeente Waalwijk onoverbrugbaar?

Zie ook:

Het transport over het water groeit en de binnenvaartschepen worden steeds groter. De regio Midden-Brabant heeft nog geen haven waar grotere containerschepen (klasse V) kunnen overslaan.

https://www.waalwijk.nl/stad-en-bestuur/insteekhaven_3985/

https://www.pianoo.nl/nieuwe-insteekhaven-waalwijk

Op de gemeentelijke website is een bericht gedateerd 27 januari verschenen waarin verantwoordelijk wethouder Bakker laat weten dat het met name gaat om risico’s omtrent bodemvervuiling en gebruik van gronden:

Wethouder Ronald Bakker (Economische Zaken): “We zagen dit wel aankomen tijdens de procedure, maar dan kunnen we de spelregels niet meer veranderen. De twee partijen gaven aan dat ze risico’s als mogelijke bodemverontreiniging en hergebruik van gronden te groot vonden. Ze bouwen die risico’s in hun prijs in en willen daarom de klus niet voor maximaal twaalf miljoen aannemen. Jammer, maar we gaan gewoon verder.”

Nu de aanbestedingsprocedure is gestopt, neemt de gemeente het heft in handen. “We hebben een ontwerp gemaakt waarmee we de markt op kunnen gaan; we zoeken kandidaten die de haven willen bouwen en de grond willen afnemen. Anders gezegd: we gaan specifieke projecten aanbesteden. We verwachten dat dit wel succesvol is, omdat partijen hier makkelijker op inschrijven”, stelt Bakker.

 

Zie eerder op Aanbestedingsnieuws:

Waalwijk staakt aanbesteding insteekhaven vanwege investeringsrisico

en een printscreen van het Brabants Dagblad op de website van Waalwijk:

https://www.waalwijk.nl/document.php?m=20&fileid=6613&f=7c74b75088b909999b704c5c3a1214e8&attachment=0

En zie ook:

Aanbesteders gunnen ingetrokken opdrachten naderhand alsnog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *