Waalwijk staakt aanbesteding insteekhaven vanwege investeringsrisico – Aanbestedingsnieuws

Waalwijk staakt aanbesteding insteekhaven vanwege investeringsrisico

De gemeente Waalwijk stopt de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe insteekhaven. De twee overgebleven partijen in de procedure willen geen bieding doen. Ze vinden het maximale budget van twaalf miljoen euro te beperkt, gelet op de risico’s die zij incalculeren. De gemeente gaat de aanleg van de haven nu zelf regisseren en schrijft dit voorjaar een nieuwe aanbesteding uit.

Waalwijk werkt aan de aanleg van een nieuwe haven. De reden hiervoor is dat de oude sluis verouderd is, het transport over water groeit en binnenvaartschepen steeds groter worden. De regio Midden-Brabant heeft nog geen haven waar grotere containerschepen (klasse V) kunnen overslaan. Met de komst van een nieuwe Waalwijkse insteekhaven verandert dat

De raad besloot in oktober 2013 dat de nieuwe insteekhaven via een DBFMO-constructie aanbesteed wordt. De opdracht hield in dat één partij 25 jaar verantwoordelijk is voor ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie van het terminalterrein. Bovendien moet die partij zelf zorgen voor de financiering van het project. Vijf bedrijven schreven zich medio 2015 in voor het project, vorig najaar bleven er drie over waarvan één zichzelf terugtrok. Nu gooien ook de twee overgebleven partijen de handdoek in de ring.

Wethouder Ronald Bakker (Economische Zaken): “We zagen dit wel aankomen tijdens de procedure, maar dan kunnen we de spelregels niet meer veranderen. De twee partijen gaven aan dat ze risico’s als mogelijke bodemverontreiniging en hergebruik van gronden te groot vonden. Ze bouwen die risico’s in hun prijs in en willen daarom de klus niet voor maximaal twaalf miljoen aannemen. Jammer, maar we gaan gewoon verder.”

Nu de aanbestedingsprocedure is gestopt, neemt de gemeente naar eigen zeggen “het heft in handen”
“We hebben een ontwerp gemaakt waarmee we de markt op kunnen gaan; we zoeken kandidaten die de haven willen bouwen en de grond willen afnemen. Anders gezegd: we gaan specifieke projecten aanbesteden. We verwachten dat dit wel succesvol is, omdat partijen hier makkelijker op inschrijven”, stelt Bakker.

De aanleg van de haven levert naar verwachting geen vertraging op. Bakker: “We maken een inhaalslag doordat we nu zelf de benodigde procedures starten. Wij denken dat eind 2018 de eerste schop in de grond kan. Dan is de haven na circa anderhalf jaar bouwtijd medio 2020 klaar. Dat is helemaal volgens de planning.”

Bron: Waalwijk, 27 januari 2017

2 thoughts on “Waalwijk staakt aanbesteding insteekhaven vanwege investeringsrisico

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *