Sywerts mondkapjes liggen in loods, klaar voor retour – Aanbestedingsnieuws

Sywerts mondkapjes liggen in loods, klaar voor retour

De 43 miljoen aan mondkapjes van Sywert van der Linden liggen in een loods in afwachting van een gerechtelijke uitspraak erover. De beantwoording is vrij onduidelijk, er staat dat de mondkapjes liggen in afwachting van een gerechtelijke procedure maar er staat ook dat de uitkomst van die uitspraak is dat de overeenkomst grotendeels is ontbonden. Hoe nu? Is het nu de bedoeling dat Sywert ze zelf komt halen? Werkt Tante Pos niet meer? In elk geval liggen de kapjes in “een loods”. Een deel is al opgehaald. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen van fractielid Van Haga.

Daarin stelt de beantwoorder ook. dat de mondmaskerdeal onder hoge druk tot stand is gekomen. Het gaat dan, over de knuffelappjes waarin door slechte communicatie een deal enorm wordt opgeplust. In de mails lijkt helemaal geen sprake van druk, maar van een autonoom handelende Minister. Al is dat voor de ambtenaren waarschijnlijk gevoeld als een behoorlijke druk. Als iemand zich nergens wat aan gelegen laat liggen, handelt hij niet onder druk. Hoogstens een tijdsdruk maar die is dan zelf opgelegd. Of het Ministerie moet Vadertje Tijd willen vervolgen.

De deal is onder hoge druk tot stand gekomen in de eerste twee weken van de crisis. We werkten toen samen met de UMC’s om mondkapjes in te kopen en deze leverancier deed al zaken met een UMC. Het was vrijwel de enige leverancier die in staat leek, juist in die eerste weken, in enig volume mondkapjes van enige kwaliteit te

Loods. Hier op archief ©Wikicommons 2023 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Interieur_van_de_loods_waar_de_slachtoffers_werden_vastgehouden,_Bestanddeelnr_932-7922.jpg

leveren. De eerste partij met geleverde mondmaskers werd goedgekeurd en de Staat heeft deze ook behouden. Nadien is gebleken dat de leverancier dit niet kon volhouden, in tegenstelling tot wat was overeengekomen.

Zijn er nog personen die winst hebben gemaakt met deze deal? Dat is de onbekend gebleven woordvoerder van het Ministerie van VWS niet bekend. Wat voor stappen neemt het Ministerie dan om het financieel beheer te verbeteren? Daarop antwoordt het Ministerie dat zij werkt aan verdere stappen om haar financieel beheer te verbeteren. Verdere stappen dus.

Vraagt je vader annex Minister welke stappen je gaat ondernemen om je huiswerk Frans beter te leren? Antwoord met een plechtig gezicht: “We werken aan verdere stappen om ons huiswerk Frans te leren.” Daar zijn ook veel varianten op mogelijk. “We formuleren op dit moment een beleidskader om te komen tot een programma om beter inzicht te krijgen in de voortgang ons huiswerk Frans te leren”. De vraag terugkieperen is ook heel leuk. “Wilt u op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het proces om beter inzicht te krijgen in de voortgang van het opstellen van het beleidskader om een programma op te stellen voor beter inzicht in de monitoring van het project: huiswerk Frans?”.

Er is dus n loods. Nou, dat roept bij Aanbestedingsnieuws nog heel wat vragen op. Wat is dat voor loods?  Waar is die loods? Is het een vochtige loods? Kunnen de mondmaskers daar hygiënisch worden opgeslagen? Waar wordt de huur van betaald? Liggen er nog meer verdwenen overheidsgoederen in die loods? Zijn daar al die aanbestedingsexperts die de overheid mogen adviseren? Oh en waar gaat het geld naartoe dat wordt opgehaald bij de leverancier? Daarover staat in de kamerstukken dat de staat zich inspant het terug te krijgen, en dat er beslag wordt gelegd ” in prive en op aandelen”.

De antwoorden op de kamervragen waren kort nadat we dezelfde zoekopdracht opnieuw uitvoerden, niet meer vindbaar. De  antwoorden waren gepubliceerd onder nummer 2023Z00184 op 16 maart 2023. Dus Aanbestedingsnieuws publiceert het hierbij nog maar eens, we hopen het nog eens terug te kunnen krijgen van onze belasting; dat we naast gratis aanbestedingsadvies nu ook al verantwoordelijk zijn voor het gratis publiceren van Kamerstukken zodat onze ambtenaren het allemaal kunnen lezen, het is eigenlijk te gek om los te lopen. Hoe moeten we zo ooit aan onze belastingaangifte toekomen.

Tip voor Ministerskinderen: Leg je rapportcijfers voor Frans ook in die loods.

Lees en oordeel zelf:

Antwoord op vragen van het lid van lid Van Haga over de 43 miljoen die O2 Health aan de Staat moet terugbetalen voor slechte mondkapjes

3 thoughts on “Sywerts mondkapjes liggen in loods, klaar voor retour

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *