SP stelt vragen over aanbesteding jeugdhulp Alphen en Kaag – Aanbestedingsnieuws

SP stelt vragen over aanbesteding jeugdhulp Alphen en Kaag

Kamerlid Kooiman (SP) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Minister van Volksgezondheid, over de gerechtelijke uitspraak van de aanbesteding van Jeugdhulp in de gezamenlijk inkopende gemeentes Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem.

De voorzieningenrechter heeft deze aanbesteding vorige week afgeblazen in verband met de onevenwichtigheid van de overeenkomst. De met de aanbesteding beoogde overeenkomst legt de risicoverdeling van jeugdhulp, een gebrek aan klanten of een te veel aan kosten, eenzijdig bij de ondernemer. De rechter heeft geoordeeld dat een dergelijke, eenzijdige risicoverdeling niet is toegelaten.

De SP wil nu weten welke gemeenten en/of jeugdhulpregio’s hebben hun jeugdhulptaken op een vergelijkbare manier aanbesteed.  Ook wil de SP weten of die gemeenten en/of jeugdhulpregio’s in het licht van deze uitspraak nu ook hun aanbestedingen moeten overdoen?

De SP vraagt verder of het Ministerie van Volksgezondheid alsnog een verbod in wil stellen op het aanbesteden van jeugdhulptaken via veilingsites en welke gevolgen, anders dan reeds gevraagd, deze uitspraak gaat hebben voor het volksgezondheidsbeleid ten aanzien van de jeugdhulp?

“Welke conclusies trekt u voor uw eigen beleid ten aanzien van de bestrijding van wachtlijsten wanneer de voorzieningenrechter het niet reëel acht dat jeugdhulpinstellingen geen wachtlijsten mogen hebben terwijl hun budget gekort wordt?”

De verantwoordelijkheid voor een adequate jeugdhulp ligt bij het Ministerie van Volksgezondheid. Bronnen binnen het Ministerie bevestigen tegenover Aanbestedingsnieuws, dat het ontbreekt aan onderlinge coördinatie tussen de departementen van Economische Zaken, verantwoordelijk voor aanbestedingen en Volksgezondheid, verantwoordelijk voor de zorg, over de aanbesteding in de zorg.

Voor schriftelijke beantwoordingen van vragen staat een beantwoordingstermijn van 3 weken, die vaak overschreden wordt. De SP vraagt daarom aanvullend of de vragen in elk geval voor het algemeen overleg dat gepland staat voor 14 november, binnen kunnen zijn.

Bron: Kamerstukken II 2016/17, Vraagnummer 2016Z18438
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-785000:
Bron afbeelding: https://www.sp.nl/onze-mensen/tweede-kamer/nine-kooiman

Zie eerder: Rechter: Risicoverdeling jeugdhulp onvoldoende evenwichtig
http://www.aanbestedingsnieuws.nl/rechter-risicoverdeling-jeugdhulp-alphen-aan-de-rijn-onvoldoende-evenwichtig/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *