Dura Vermeer bouwt havenstraatterrein om tot woonwijk – Aanbestedingsnieuws

Dura Vermeer bouwt havenstraatterrein om tot woonwijk

Dura Vermeer voert het project Havenstraatterrein uit in opdracht van de gemeente Amsterdam. Zij gaan het terrein voorbereiden zodat er een gemengde Amsterdamse woonwijk kan worden gebouwd. Een groot onderdeel is het schoonmaken en saneren van de grond. Op het terrein komen zo’n 500 woningen en verschillende voorzieningen zoals een basisschool en mogelijkheden voor horeca en bedrijvigheid. Ook komt er een nieuwe tramloods voor de historische trams van de EMA (Electrische Museumtramlijn Amsterdam).

Het terrein is nu nog een lappendeken van loodsen. Om straks te gaan bouwen moet eerst het terrein bouwrijp worden gemaakt: het slopen en verwijderen van loodsen en materialen. Hiervoor werkt Dura Vermeer samen met Lek Sloopwerken. In sommige panden zit asbest en er zitten verschillende verontreinigingen in de bodem en ondergrondse tanks die gesaneerd moeten worden. Daarnaast moeten werkzaamheden worden uitgevoerd aan essentiële voorzieningen zoals het riool, waterleidingen en stroomkabels. We zorgen ervoor dat alles netjes op zijn nieuwe plek komt en leggen een bouwweg aan, zodat er straks ongestoord op het terrein kan worden gebouwd.

Het Havenstraatterrein ligt in een druk binnenstedelijk gebied. Om de hoek zit een tramremise waar trams uit- en inrijden om hun rit te beginnen of te eindigen, de Britse school Van Amsterdam en het drukke Haarlemmermeercircuit. Op deze grote rotonde komen vijf wegen uit met veel verschillende verkeersdeelnemers: auto’s, trams, bussen, fietsers en voetgangers waarbij ook veel kinderen en scholieren over de rotonde fietsen en lopen.

Een woordvoerder:

“Het was dus belangrijk om in het plan duidelijk aan te geven hoe we het aantal vervoersbewegingen in het drukke gebied beperken. Onze aanpak om zoveel als mogelijk af en aan te voeren over het water aan de kant van de Schinkel en overtollig puin van de sloop op het terrein te laten voor hergebruik, beoordeelde Gemeente Amsterdam zeer positief. 20.000 ton puin voeren we via het water af naar een infraproject in de buurt en met een mobiele breker op het terrein vermalen we puin voor de woningbouw. Zo maken we werk met werk wat ook weer het aantal transportbewegingen vermindert.”

Bron: Dura Vermeer 4 juli 2024

Zie ook:

Beeldkwaliteitsplan: 1 (raadsinformatie.nl) (Tevens bron afbeelding hiernaast, Red AN)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *