Nieuwe aanbesteding voor ontwikkeling Centrale Vegetatiedatabank
Op maandag 19 februari heeft Bij12 een nieuwe Europese aanbesteding voor de ontwikkeling van de Centrale Vegetatiedatabank (CVD) gepubliceerd. Bij12 is een uitvoeringsorganisatie van de provincies. De bouw van de CVD zal naar verwachting medio juni 2018 starten.
De ICT-aanbesteding is interessant omdat het de verschillen aantoont in werkwijze tussen commerciële leveranciers en ambtenaren. Door de sterk verschillende werkwijzen in combinatie met de afstand van een aanbestedingsprocedure, kunnen leveranciers niet eenvoudig terugkoppeling krijgen tijdens het bouwproces, met gevolgen voor het eindresultaat.
Die afstand heeft Bij12 willen overbruggen met een marktconsultatie. Daaruit bleek dat de marktpartijen inschatten dat 4 tot 6 maanden nodig zijn voor de realisatie. De verwachting is dat tegen het eind van het jaar de CVD met de thema’s ‘Vegetatie-karteringen’ en ‘Habitattypekarteringen’ beschikbaar komt.
De aanbesteding heeft een andere insteek dan de vorige. Nu is er gekozen om een agile ontwikkelteam uit te vragen. Het team moet samen met een product owner de CVD stap voor stap bouwen. De product owner vervult de belangrijkste rol aan de kant van de opdrachtgever: die bepaalt voor een periode van 3 weken wat er ontwikkeld gaat worden, accepteert het resultaat en bepaalt wat er in de volgende periode van 3 weken gebouwd moet gaan worden en uiteindelijk ook wanneer het project klaar is.
Na de mislukte aanbesteding in het voorjaar van 2017, is met geïnteresseerde partijen geëvalueerd wat de redenen waren voor partijen om af te zien van inschrijving. De markt vond de opdracht te rigide en te riskant en het ontwikkelbudget te krap. Dat kwam, omdat het gebruik van de bouwblokken van BIJ12 verplicht was.
De opdracht was te riskant omdat er voor het geheel een resultaatverplichting gold, terwijl op het onderdeel ‘Structuurkartering’ een scrumaanpak gevraagd werd, omdat dat op beleidsniveau nog niet uitgewerkt en afgestemd is Met een scrum-aanpak worden tussenproducten opgeleverd en getoetst of het naar tevredenheid van de opdrachtgever is.
De stuurgroep heeft daarop besloten:
1. Marktpartijen mogen andere bouwstenen gebruiken, maar moeten dan wel goed uitleggen waarom ze dit doen en wat het voordeel voor BIJ12 is (‘Pas toe of Leg uit’);
2. De CVD wordt modulair opgebouwd. Er wordt gestart met het onderdeel dat volledig is uitgewerkt (vegetatiekarteringen) en dat bepalend is voor de andere twee onderdelen (habitat- en structuurkarteringen).
Om te zien of
marktpartijen met deze gewijzigde uitgangspunten wél voornemens zijn om in te schrijven is een marktconsultatie gehouden. Daar hebben acht marktpartijen aan meegedaan. De algemene conclusie daarvan was dat een modulaire opbouw een goed idee is en de CVD is op zich te ontwikkelen op de ICT-omgeving van BIJ12, maar bepaalde componenten mogelijk ter discussie komen te staan.
Daarnaast stellen alle marktpartijen voor om de CVD op agile wijze te ontwikkelen. Agile (wendbaar) is een modewoord dat zo ondertussen niets meer betekent, maar in deze context blijkt te betekenen dat er meer wordt samengewerkt op technisch vlak in plaats van dat de bouwers aan hun lot worden overgelaten tot aan de deadline.
Bron: Bij12, 22 maart 2018