EIB en ABN tekenen overeenkomst investeringen groene scheepvaart – Aanbestedingsnieuws

EIB en ABN tekenen overeenkomst investeringen groene scheepvaart

De Europese Investeringsbank (EIB) en ABN AMRO tekenen vandaag een overeenkomst om investeringen in Europese groene scheepvaart te ondersteunen. Dit is de eerste overeenkomst voor investeringen in groene scheepvaart met een Nederlandse financiële instelling. De overeenkomst wordt ondersteund door de “Connecting Europe Facility” en is mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen, de centrale pijler van het Investeringsplan voor Europa van de Juncker Commissie.

De overeenkomst zorgt ervoor dat promoters van groene projecten in de maritieme transportsector kunnen profiteren van gunstige financiële voorwaarden door de AAA-rating van de EIB. Deze voorwaarden gelden voor zowel retro-fitting van bestaande scheepvaart als de bouw van nieuwe schepen met een groen innovatie-aspect, en voor zowel binnenvaart als zeescheepvaart.

“De bank ontving een duidelijk signaal van de markt dat er een financieringsgat is als het gaat om het vergroenen van de scheepvaart,” zegt EIB vicepresident Pim van Ballekom. “Door de EIB toe te staan,

Emissies bij Sail ©Zaz 2015

meer risico te nemen, gaf het Investeringsplan voor Europa ons de mogelijkheid een nieuw instrument te creëren om de scheepvaartsector te ondersteunen in het voldoen aan de Europese duurzaamheids-normen.”

Het is de tweede overeenkomst van het onder EFSI (Europese Fonds Strategische Investeringen) gegarandeerde “green shipping guarantee programme” van €750 miljoen. Het programma is tot stand gekomen na discussies met zowel publieke als private partijen in Nederland. De banken willen dan ook graag dat scheepseigenaren er gebruik van maken, “zodat we het instrument ook in andere landen kunnen implementeren.”

Daphne de Kluis, CEO Commercial Clients bij ABN AMRO: “We zijn erg blij dat we het Juncker-plan kunnen ondersteunen via dit initiatief. De EIB-faciliteit is een extra stimulans voor ABN AMRO om onze scheepvaartklanten te stimuleren om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. Het past perfect bij onze andere inspanningen om duurzame oplossingen in deze belangrijke sector te bevorderen. ”

Eurocommissaris voor Vervoer Violeta Bulc: “De financiering van de overgang naar duurzamere vervoerssystemen en -netwerken vereist een commitment om te investeren. Uit  de overeenkomst blijkt dat het Investeringsplan een belangrijke rol kan spelen bij het mobiliseren van de financiering voor deze overgang.”

Het programma is bedoeld voor projecten die de milieuprestaties van vervoersschepen verbeteren wat betreft het verminderen van de uitstoot van verontreinigende stoffen en het verhogen van de brandstofefficiëntie. Projecten dienen voorgesteld te worden aan ABN AMRO en zijn onderhevig aan  de criteria voor selectie en risico-acceptatie.

Bron: EIB, 21 april 2017, 2017-106-NL

Zie ook: Inschrijftermijn praktijkproef aanbesteding duurzame binnenvaart CLINSH verlengd

Zuid-Holland zoekt scheepseigenaren voor aanbesteding duurzame schepen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *