België beëindigt subsidie: windparken kunnen goedkoper met aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

België beëindigt subsidie: windparken kunnen goedkoper met aanbesteding

De Belgische Minister Philippe de Backer trekt de stekker uit subsidies voor drie windparken op zee. Het plan is de concessies van de projecten Seastar, Mermaid en Northwester II te herroepen. Via een aanbesteding kan het veel goedkoper, aldus de Backer. In Duitsland worden de parken zonder staatssteun gebouwd en ook in Nederland is een scherpe prijs behaald met een aanbesteding. Vier maanden geleden wilde hij nog juist meer windparken op zee door de Nederlandse prijsdalingen bij aanbestede windparken.

In totaal is er 3 tot 5 miljard gemoeid met de bouw van de windmolenparken. Het stoppen van de concessie is volgens Backer juridisch mogelijk. Het leidt tot een lagere schadevergoeding dan het geld dat gewonnen kan worden met een aanbesteding, aldus de Backer. De windmolenparken zijn er woedend om. “Het intrekken van de concessies (vastgelegd bij Ministerieel Besluit) is een aanfluiting van de rechtszekerheid. De drie nog te bouwen windparken hebben al miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun projecten.”

bron afbeelding: BOP

Rentel had juist aangekondigd te beginnen met de aanleg. De concessies zouden leiden tot circa. 15.000 banen, naar schatting van de ondernemers. Indien de concessies zouden worden ingetrokken, komt deze regering haar eigen engagementen op het vlak van hernieuwbare energie niet na: de drie windparken in ontwikkeling zijn noodzakelijk om de Europese doelstellingen inzake hernieuwbare energie en vermindering van CO2-uitstoot tegen 2020 te halen.

Het windmolenpark van de buren is altijd groener.

Zie ook: http://www.belgianoffshoreplatform.be
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2957736
http://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-economie/De-Backer-trekt-stekker-uit-drie-zeewindprojecten/9885237?ckc=1&ts=1493016591

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *