Cryptische nieuwe ruimtelijke visie Feyenoord 2 – Aanbestedingsnieuws

Cryptische nieuwe ruimtelijke visie Feyenoord 2

Sinds het beoogde stadion in Feyenoord City definitief van de baan is, hebben het Deense bureau EFFEKT en de Rotterdamse bureaus OMA en LOLA, in aansturing van Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (Stigam) en gemeente, een verkenning gedaan naar de ruimtelijke mogelijkheden van de Waterkant. De Waterkant is de nieuwe invulling van de plek aan de Nieuwe Maas waar het nieuwe stadion en de naastgelegen woningbouw stonden gepland. In het zogenaamde consultatiedocument zijn de resultaten van de verkenning opgenomen. Het is de bedoeling om op basis van dit document met de stad en de bewoners het gesprek aan te gaan over wat de kansen en mogelijkheden zijn om van Waterkant een aantrekkelijk stedelijk gebied te maken dat bijdraagt aan de ambities voor Rotterdam-Zuid.

In de verkenning is zichtbaar dat de Waterkant door zijn gunstige ligging aan de rivier grote kansen heeft om een aantrekkelijke groene en waterrijke wijk te worden. Vanzelfsprekend met veel voorzieningen en recreatie. De verschillende voorbeelduitwerkingen laten zien dat er nog veel ruimte voor nadere invulling is.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): ‘Ontzettend goed dat deze stedenbouwkundige- en architectenbureaus zo snel de potentie van deze plek in hun verkenning hebben weten te laten zien. Het is fantastisch dat zij in hun plannen met een vernieuwende visie komen voor deze bijzondere plek aan de Maas. Want de Waterkant wordt een prachtige buurt met volop mogelijkheden voor woningbouw, uiteenlopende voorzieningen en het Getijdenpark Feyenoord. Zo ontstaat een nieuwe plek op Rotterdam-Zuid waar iedereen graag wil wonen, werken en zijn vrije tijd wil doorbrengen. Ik wil Rotterdammers vooral uitnodigen mee te doen aan de komende stadsgesprekken en met veel verfrissende en originele ideeën te komen.’

Met de resultaten van de verkenning van de bureaus gaat de gemeente samen met de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas in mei en juni in gesprek met de stad, de bewoners van omliggende wijken, jongeren op Zuid, ondernemers en andere geïnteresseerden. De ideeën die worden verzameld, worden meegenomen in het vervolg van deze verkenning (het zogenaamde ambitiedocument), zodat een nieuw plan breed door de stad wordt gedragen en omarmd. In het najaar wordt het ambitiedocument aan de gemeenteraad voorgelegd ter besluitvorming.

Bron: Rotterdam, 29 maart 2023

NDR: Bovenstaand (koppen weggelaten verder ongewijzigd) persbericht vond de redactie bij toeval via:

https://persberichtenrotterdam.nl/persberichten/nieuwe-ruimtelijke-visie-feyenoord-city-2-0/

Bij toeval. Zo gaat het steeds bij alles rondom Feyenoord City. Het wordt niet heel actief gecommuniceerd, en de onwikkeling heeft ook geen breed draagvlak. Dat ruikt in alle opzichten naar een GunFirst constructie. Eerst de inkoop en aanbesteding afronden, dan het werk uitvoeren, dan democratisch de al op geanticipeerde toestemming formaliseren en dan de bewoners informeren over de woontorens in hun voortuin en de afrit van de snelweg in de achtertuin. Men weet dat er iemand of iets spookt. Maar al je milieu en geluid en bewonersbezwaar en beroep tegen ruimtelijke plannen moeten nu al, terwijl je nog niet weet wat er dan pas spookt. Maar als je het eenmaal weet, staat het er al. De aanbestedingen gaan vaker voor de democratische besluitvorming uit. Het kan een mooi plan worden. Maar dat kan het ook niet. Dus de raad is nu nog niet tegen want het is te abstract. Maar de visuals zien er sterk gelijkend uit. Het is zo abstract allemaal, met een réden. Het is maar dat u het weet. In de zomer van 2022 orakelde Aanbestedingsnieuws nog:

Goed opletten dus of er niet stiekem een aanbesteding voor een cryptische herontwikkeling verschijnt, of dat er ineens alsnog een sloopkogel wordt ingereden. Maar ja hoe ver ga je dan, moet er niet ook een vliegverbod boven het betreffende gebied? De lokale democratie zou naar het inzicht van Aanbestedingsnieuws niet zo uitgevochten hoeven worden, als besturen ook een democratisch nee incasseren kunnen, is er eigenlijk geen enkel probleem om de aanbesteding zorgvuldig ná de planprocedure pas in gang te zetten.

Nou en wat hebben we hier? Een cryptische herontwikkeling. Ook met witte blokken aan de Maas. Wat voor wit blok? Dat maakt niet uit. Wie wil er nou niet wonen in een inspiratieloos wit blok aan de Maas, nou daar kan heel Rotterdam natuurlijk geen nee tegen zeggen, dat hoef je niet uit te leggen. Komen er ook ramen in het inspiratieloze witte blok of mag de Raad dat niet weten?

Waar hebben we dit eerder gezien? De organisatie is gehoorzaam aan zichzelf en brengt het bedoelingsloos alsnog ten uitvoer en de lokale democratie heeft het nakijken, staat erbij en kijkt ernaar. Zo ging het ook bij het Oosterpark, bij de dijkring rond Marken, bij de kaalkap en krankzinnige projecten langs een litanie aan hoofdwegen en zelfs langs de Heikant N629 van Oosterhout naar Dongen. Een democratie kan wel een plan wegstemmen met een ” Nee, voorlopig niet”, maar ambenaren kunnen het oneindig opnieuw uit de koelkast toveren, helemaal als het initiatief ervoor hoofdzakelijk vanuit de ondernemers komt. Ja, de Raad stemde voor het voorlopige ontwerp. Nee de raad stemde niet voor het omhakken van meer dan 50 bomen. Hoe kunnen er dan toch zo veel bomen en struiken verdwenen zijn en dat het tot de dag van vandaag doorgaat met rare firma’s die bomen en struiken doen verdwijnen?

Dit is dus de BUI die we al ZAGEN HANGEN. Zoals je puberdochter ook weleens met vriendjes thuiskomt die het woord Nee op zichzelf wel verstaan maar daarna heel Oblomovistisch vergeten en toch doen. In zwakke generaties van mannen met “een ruggegraat van een visstick” moet men tegenwoordig niet alleen maar nee horen. Blijkbaar is Nee nog niet duidelijk genoeg. Nee, nee en nog eens nee en nu never niet, nooit niet ammedooiedood, dat hoor je een gemeenteraad nog maar weinig uitspreken. Zeg het dus nu maar gewoon. Gooi het eruit! Attentie. Over enkele minuten vertrekt de bestuurlijke “Rijdende Trein” die eeuwig voortgaat op de ingeslagen weg.


Zie eerder:

Kuip project Feyenoord City in Bestuurlijke Limbo door supply chain issues

Geheimhouding Feyenoord City aanbesteding hernieuwd

Aanbesteding nieuwe Kuip Feyenoord in de planning

Feyenoord City voortgangrapportage: Bam en Besix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »