Belgische aanbesteding mondmaskers inadequaat gegund – Aanbestedingsnieuws

Belgische aanbesteding mondmaskers inadequaat gegund

Laatst geupdate op april 28, 2020 door redactie

Een Belgische aanbesteding voor 5 miljoen mondmaskers is gegund aan een Turkse ondernemer met een eenmanszaak. Al vrij kort na gunning bleek echter dat die niet kon leveren. Die verklaart dat hij dacht dat hij echt de mondmaskers kon leveren. Dat bleek niet het geval. Verantwoordelijk Minister Maggie de Block heeft aangekondigd niet meer te verwachten dat de bestelling nog geleverd wordt.

De Belgisch Turkse firma in kwestie bracht alle benodigde ervaringseisen in, van Turkse ziekenhuizen en de Turkse Halve Maan. De levering zou geschieden voor 0,68 euro per stuk.  De aanbesteding zelf is uitgeschreven op 3 maart en voor 6 maart moesten de geïnteresseerde bedrijven hun bod al indienen. De gunning zou zijn gebeurd op basis van de criteria ‘prijs’ en ‘snelheid’. Volgens het gunningsverslag waren de andere bedrijven minder snel qua leveringen, bericht de Tijd.

Fragment: Maak je Mondmasker https://www.youtube.com/watch?v=e8VBkjz43vc

Didier Reynders politicus van Mouvement Réformateur en recent benoemd bij de Europese Commissie, heeft met verbazing gereageerd dat de maskers niet meer gemaakt worden in Europa. Echt heel verbazend is dat niet. De maakindustrie is de afgelopen 30 jaar ten gevolge van laagste prijs aanbestedingen en outsourcing naar lage lonenlanden van scheepsbouw tot mondmaskers aan het verdwijnen.

Wat nu? Nou dat verschilt nogal. In België worden inmiddels naaisters gevraagd om de mondmaskers zelf te maken met katoen. Die  Daarvoor is een patroon gepubliceerd. En de naaisters worden geworven via Facebook. Echt eenvoudig is het niet. Bovendien moet je de naaimachine steriliseren. De mondmaskers moeten in Nederland aan technische eisen voldoen. Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.Het ademhalingbeschermingsmasker moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1.

In Nederland hebben tandartsen hun mondmaskers aangeboden. Het tekort in Nederland aan mondmaskers voor professioneel gebruik loopt ook in Nederland op. Leverancier Abena in Boxmeer is ook vandaag volledig uitverkocht, evenals Hygiene Supply. Faber Medical uit Rotterdam levert de chirurgische mondkapjes minimaal tegen €20,- per stuk. In Hapert heeft de huisartsenpost niet genoeg mondkapjes. Het Reinier de Graaf ziekenhuis in de regio Delft vraagt ondernemers zoals tuinders, tandartsen, bouwmarkten, aannemersbedrijven en verfwinkels die in het bezit zijn van ongebruikte mondmaskers in een gesloten verpakking van het type FFP1 en FFP2 om deze aan hen aan te bieden. Dit kan door contact op te nemen via mondmaskersreinier@rdgg.nl.

Hergebruik is beperkt mogelijk in verband met de hygiëne. Katoenen mondkapjes kunnen gewassen worden op 90 graden. De mondkapjes kunnen gesteriliseerd worden en blijven dan in elk geval nog 2x goed, zo bericht de Telegraaf. China heeft de productie van chirurgische mondkapjes opgeschroefd.

 Geplaatst op: 20 maart 2020 06:30 Datum en tijd bewerken
 Updated on: mrt 20, 2020 @ 02:53 

Edit: latere berichten

Belgische aanbesteding mondmaskers inadequaat gegund

Beprijzing van mondmaskers: niet alles is woeker

Mondkapjes thuiszorg en wijkverpleging volgens nieuwe verdeling

Eu Commissie publiceert Richtsnoeren spoedbestellingen

1 thought on “Belgische aanbesteding mondmaskers inadequaat gegund

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *