Beprijzing van mondmaskers: niet alles is woeker
Laatst geupdate op april 28, 2020 door redactie
Er zijn wel aanbiedingen. “Maar heel veel van die aanbiedingen lopen op niets uit, onder meer omdat er voor de voorraden woekerprijzen worden gevraagd, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.” zo bericht de NOS. Woeker? Zoals we eerder deze week hadden gezien, werd er door België een opdracht op de laagste prijs voor mondmaskers gegund voor 0,68 euro per stuk. aan een Turks/Belgische ondernemer die dat niet bleek te kunnen leveren. Gierigheid zit ‘m niet meer in de kant van de ondernemers met al dat aanbesteden.
De letterlijke tekst van Minister De Jonge luidt:
Tegelijkertijd zie ik ook dat heel veel aanbiedingen op niets uitlopen of uiteindelijk niet bruikbaar zijn. Dat komt deels omdat de voorraad worden aangeboden tegen woekerprijzen, dat bij doorvragen blijkt dat de producten helemaal niet beschikbaar zijn, dat de producten niet de juiste kwalificaties hebben, of het op korte termijn niet mogelijk is de betrouwbaarheid van de aanbieder of leverancier na te gaan.
Welja, noem het maar woeker. Het is maar hoe je het bekijkt. Handwerk kost altijd veel. Stuksloon mag ook niet meer en als je een uurloon berekent naar Nederlandse maatstaven van € 9,54 met verplichte pensioenafdracht en loonkosten en al die grapjes waarmee werkgevers worden geplaagd.
Als je langer dan 10 minuten handmatig aan het maken bent, wordt het product algauw te duur. Als het naar China gaat, zit er meestal wel handwerk aan vast. Als een reguliere aanbieder de opdracht verliest aan een ondernemer die denkt te kunnen leveren voor 0,68, cent. Wat denken ze daar, dat China eigenlijk nog te duur is? Verwachten de inkopers dat die andere ondernemers dan nog verder kunnen zakken in de prijs voor het maken van die mondmaskers? Daar moet zo’n Chinees dan de kosten van zijn fabriek en een Chinees pensioen van betalen. En de bedden van het personeel want die werken het klokje rond. En een container op een schip. En een vrachtwagen die de container van dat schip af haalt.
De Chinese producent is CMMask. Die bouwt nu een extra fabriek bij en krijgt 10x zo veel orders binnen, van een orde van grootte van miljoenen maskers. Bij Alieexpress kosten die ca. 10$. Dat is eventjes heel wat anders dan de 0,68 cent per stuk die de Belgen er blijkbaar maximaal voor over hebben. En heel veel goedkoper dan China wordt het niet, dan moet je aan Noord-Korea gaan denken.
De Chinezen zelf liepen in diverse steden al elke dag rond met die maskers, weten dus wat ze willen hebben en bestellen hun dagelijkse stofmaskers liever bij een Tsjechische fabrikant.
In tegenstelling tot wat we eerder dachten aan de hand van uitlatingen van Didier Reynders, blijken de mondmaskers ook nog in Tsjechië te worden gemaakt, door Pardam, van nanofibers. Die zijn gefilterd en werken volgens de producent tegen 99,9% van de vervuilingen, allergenen en infecties. De maskers worden verkocht onder de merknaam Respilon, er zit een vernuftig nanofilter in. De fabrikant benadrukt dat een normaal chirurgisch masker niet bedoeld is om de dokter te beschermen maar de patiënt, tegen het snot van de dokter. Het aardige van de Respilon is dat het twee kanten op werkt. Net als liefde. Aanbestedingsnieuws vindt dat mooi.
Daar bij Pardam zag men al in februari een piek in de orders en zijn nu helemaal uitverkocht. Ze produceren 7000 maskers per dag, hebben hun website in het CHinees laten vertalen en de vraag ligt nu met corona ineens op 7 miljoen. De mooiste meisjes van de stad zijn natuurlijk het eerst verkocht. Maar dan ben je wel een enorme sufferd als je het dan opgeeft, als dat de enige zijn die je echt hebben wil.
We are restocking hundreds ofR-shields every working day at 7 A.M. and at 4 P.M CET . Maximum number of R-shields of one kind in a single order is 50 pcs. We are now also accepting preorders of thousands of packages of nanofiber masks with a unique accelerated copper oxide layer ReSpimask VK – Virus Killer face masks and RespiPro VK – Virus Killer respirators through our online store every working day at 9 A.M. and 6 P.M. CET until the daily ration is sold out. Maximum number of packages of one kind in a single order is 20 pcs. The preordered goods will be delivered within 30 days after we accept your payment. Not only do the masks and respirators block out 99.9 % of viruses and bacteria, but they also kill them.
In case you don’t succeed in ordering or preordering, please, try again later.
Nou hebben Tsjechen ook arbeidsvoorwaarden. En minimumloon. Dat is daar een karige €500,- per maand maar de huizen en het bier is daar dan ook veel goedkoper en ook nog eens beter. En de transportkosten zijn lager, het kan gewoon met de trein duurzaam naar hier toe. Kortom de schandalig lage prijzen van voor de coronacrisis maken de huidige prijzen nog geen woekerprijzen. Zelfs als het machinaal gemaakt wordt, je hebt een secretaresse nodig, en een communicatiewoordvoerder, en iemand die de filters onder de printer legt, er zit altijd handwerk aan machinaal werk vast en bovendien moet er nog een personeelsfeestje op een riviercruiseschip op de Moldau.
Als je meer betaalt, kunnen ze ook weer makkelijker opschalen. Met zo’n scale up. Maar dan wil je wel zeker weten dat dat ook gebeurt dus aan een aanbesteding heb je niks. Zo’n innovatiepartnership achtige constructie is misschien een oplossing. Dan kun je ook nog laten weten of je iets anders kan leveren waar zij weer wat aan hebben dat dan met dezelfde trein mee terug kan, plastics of machines of grondstoffen of zo. Typisch dingen die je normaal beslist in een onderhandeling. En niet zo handig gaan met een Europese Aanbesteding. Want dan hoor je niet wat de producent allemaal zoal kan aanbieden en hoe je de producent daarbij kan faciliteren. Het moet een beetje van twee kanten komen, hé.
Geplaatst op: 23 maart 2020 07:07
1 thought on “Beprijzing van mondmaskers: niet alles is woeker”