Aanbesteding Nijmeegs Goffertbad in aantocht – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding Nijmeegs Goffertbad in aantocht

Er komt een aanbesteding voor hetn buitenbad het Goffertbad, een zwembad in Nijmegen. Dat blijkt uit verslaggeving van lokale zender RN7. De baden worden nu onderhouden door Sportfondsen Nijmegen. De Vrienden van het Goffertbad willen het liever niet, want de huidige leverancier zit er al 24 jaar en naar volle tevredenheid van de Vrienden van het Goffertbad.

Eerder dit jaar verscheen een rapport over de verduurzaming van twee Nijmeegse zwembaden, waaronder ook het Goffertbad. Dat onderzoek was verricht door bureau Synarchis. Voor 30.000 euro zouden zonnepanelen kunnen worden neergelegd met een terugverdientijd van 16,5 jaar. Dat concludeerde dat de technische stand van het zwembad slecht is.

Aanbestedingsnieuws vraagt zich af hoe het dan zit met RVS delen in zonnepanelen. Het lijkt ons dat er veel betere locaties denkbaar zijn voor zonnepanelen dan een zwembad vol chloordampen, zwavelzuur en hypochloriet. Als je kortsluiting en brand krijgt, is dat vanwege de chemische stoffen in een zwembad, best risicovol.

In de raadsvergadering gaat het geheel niet over de veiligheid van gevaarlijke stoffen, ook voor het vrijwillig personeel. Ook de verduurzaming is geen onderwerp van discussie. Het gaat het vooral over de vraag of het wel verstandig is om aan te besteden. En dat is best verstandig van de Nijmeegse raad. Zelden is het aanbesteden op zich een onderwerp van discussie, maar hier wordt toch een poging toe ondernomen.

fragment ©Goffertbad 2021

Tot onbegrip van meerdere raadsleden wordt de aanbesteding doorgezet ondanks de 24-jarige relatie met de huidige aanbieder. De heer Eigenhuijsen van Voor Nijmegen.NU beschouwt het als een afrekening en geeft aan dat een aanbesteding vergaande consequenties heeft voor personeel, prijzen en wil de aanbesteding uitstellen tot 2027. SP-raadslid Markovich deelt dat standpunt en pleit voor inbesteden. Ook PvdA raadslid Konijnenbelt heeft vragen over de plotselinge verandering van beheer en waarom dat nodig is en wijst op een controle die plaatsvond tijdens groot onderhoud. De heer Feringa van de VVD stelt bij hem dat de alarmbellen rinkelen als een SP-wethouder wil aanbesteden. Hij is benieuwd in hoeverre de bezuinigingen nu een reden zijn geweest voor de slechtere relatie met de huidige leverancier.

Wethouder Bert Velthuis (SP) blijft stellig in de keuze voor een aanbesteding. Eind 2022 loopt de periode van het contract af en dan is men vrij een aanbesteding te beginnen. “Daar gaat het college over en dat is wat we gaan doen.”, zo citeert RN7 de wethouder, die graag een keuze in aanbieders wil.

Nadere beluistering van de raadsvergadering wijst uit dat De Heer Velthuis wil dat het Goffertbad in volle glorie blijft bestaan, en dat het onderhoud zo optimaal mogelijk is. De wethouder geeft aan dat de huidige exploitant niet heeft gesproken met de gemeente over de verlenging. De uitbater echter zegt precies het omgekeerde, zoals ook een raadslid nog citeert:

Helaas heeft de gemeente Nijmegen met Sportfondsen Nijmegen tot heden geen enkel
inhoudelijk gesprek gevoerd over de toekomst van het Goffertbad. Wij zijn uiteraard bereid om dat gesprek alsnog met elkaar aan te gaan, zoals het goede partners betaamt.
Heino Jacobs, directeur NV Sportfondsen Nijmegen

Dus ja keuze is mooi, maar het is wel zo dat de keuze voor het aanbesteden een soort indringende schoffering is voor de bestaande leverancier.  En dat heeft gevolgen voor de te nemen keuze. Door eerlijk en open aan te besteden op een manier waarop iedere leverancier een open kans heeft, ondermijn je de bestaande relatie met een goede leverancier.

Is Sportfondsen Nijmegen een goede leverancier? Nou, wel volgens de Vrienden van het Goffertbad. Sportfondsen Nijmegen stelt zelf: “In de afgelopen 24 jaar hebben wij nooit enige kritiek van de stadsbestuurders ontvangen op de wijze waarop wij het Goffertbad exploiteerde. Van onze vaste bezoekers kregen en krijgen we vooral complimenten.”

Al met al kijkt Aanbestedingsnieuws wel op van hoe de besluitvorming loopt. Eerst voorstellen aan te besteden en vervolgens polsen wat de raad ervan vindt, heeft al allerlei consequenties voor het vertrouwen van een leverancier. Leveranciers wissel je niet zoals voetballers tijdens een EK om hun vermogen te sparen of met het oog op rode kaarten. Als je er tevreden over bent, blijf je er gewoon bij, anders krijg je zeker alleen maar gezeur. Dat soort stagnatie van wat goed is, lijkt wel breder verdwenen als gevolg van aanbesteden. Met alle economische gevolgen van dien.

Hierbij links naar bijbehorende stukken.

De raadsvergadering is hier na te kijken:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *