Zorginstellingen in rode cijfers door aanbestedingen
De Volkskrant bericht vandaag over een onderzoek van EY Accountants naar de financiële positie van zorginstellingen. In 2015 was er bij 20% van de onderzochte instellingen sprake van rode cijfers. In 2016 is dat opgelopen naar 40%. De pijn zit over de hele sector, maar met name bij GGZ-instellingen en thuiszorg-instellingen.
EY houdt jaarlijks een Barometer Nederlandse Gezondheidszorg. Dat is een benchmarkonderzoek onder de ca. 1.000 jaarrekeningen van zorginstellingen die voor 1 juni zijn gedeponeerd. Thuiszorgorganisaties hebben te lijden onder het aanbesteden, zo concludeert het artikel. “Grote thuiszorgorganisaties als het inmiddels failliete TSN voelden zich gedwongen onder de kostprijs te werken.”
Dat probleem geldt ook voor GGZ-instellingen. Daarvan werd al eerder bekend dat het financiële resultaat van de GGZ-sector is gehalveerd in 2016 ten opzichte van 2015. Ook hier spelen aanbestedingen een aanzienlijke rol. Halverwege het jaar 2016 liet voorzitter van GGZ Nederland Jacobine Geel, nog weten dat gemeenten niet het financiële risico van een opdracht eenzijdig op instellingen moeten afwentelen bij aanbestedingen.
Om een opdracht binnen te halen ontstaat er bij aanbesteden een druk op de prijs/kwaliteitverhouding ten nadele van de leveranciers. Thuiszorgaanbieders voelen zich gedwongen prestaties uit het verleden jaar te verbeteren door het leveren van meer kwaliteit voor dezelfde prijs of voor dezelfde levering een lagere prijs. Dat is inherent bij aanbesteden groter dan bij andere wijzen van inkopen omdat de zetten van eventuele concurrentie uitblijven en omdat in wedstrijdvorm wordt ingeschreven.
Zie het bericht in de Volkskrant:
Zie de eerdere Barometer: