Innovatief blauwgroen dak tegen verdamping – Aanbestedingsnieuws

Innovatief blauwgroen dak tegen verdamping

Bovenop gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam is een blauw (waterhuishouding)-groen (beplanting) dak aangelegd. Het is het eerste slimme blauw-groene dak ter wereld. Behalve de stad koelen, kan het dak ook intense regenbuien opvangen en daarmee wateroverlast voorkomen.

Op vrijdag 8 september wordt het dak geopend. Het dak is aangelegd om de verdamping en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken wetenschappelijk te onderzoeken en te verbeteren. Verkoeling is belangrijk voor een stad, omdat steen, asfalt en beton warmte vasthouden en uitstralen. Ook auto’s, fabrieken en apparaten zorgen voor extra warmte.

In de drainagelaag wordt regenwater opgevangen, opgeslagen en hergebruikt voor capillaire irrigatie van de beplanting. Met vele sensoren wordt de verdamping gemeten om daarmee wetenschappelijk verantwoord inzicht te krijgen in de daadwerkelijke verkoelende capaciteit van blauw-groene daken in steden.

De gemeente Amsterdam heeft de rol van mediator gehad bij het tot stand brengen van dit innovatieve dak, project Smart Roof 2.0. Op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn er maatregelen die meteen toepasbaar zijn, maar als we echt iets willen veranderen is samenwerking tussen verschillende partijen van belang.

Partners zijn:

  • TKI Topsector Water
  • Bureau Marineterrein Amsterdam
  • Drainproducts Europe
  • KWR Watercycle Research Institute
  • Creative Industry BV / Aedes
  • Waternet
  • Ingenieursbureau Amsterdam

Zie voor meer informatie: projectsmartroof.nl

Bron: Amsterdam, 4 september 2017

https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/innovatief-blauw/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *