Zonnepanelen op monumentale zwembaden en inkoop via aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Zonnepanelen op monumentale zwembaden en inkoop via aanbesteding

Met behulp van de RVO heeft Amsterdam een project opgezet voor de aanleg van zonnepanelen. De gemeente heeft € 700.000 gereserveerd om zonnepanelen te plaatsen op zwembaden en sporthallen. Het gaat onder meer om monumentale gebouwen, zoals het Zuiderbad en de Apollohal. Vanwege de omvang van het project moest Amsterdam voor het eerst zonnepanelen Europees aanbesteden. Tegelijk kon de stad via de SDE+ subsidie daarvoor subsidie aanvragen.

De aanbesteding bestond blijkbaar uit 3 percelen, 2 niet-monumentaal en 1 monumentaal. Het eerste perceel is een grote nieuwbouwsporthal in Amsterdam-Oost. Het tweede een perceel met twee sportaccommodaties met kleinere systemen. En het derde was het zogenoemde “monumentenperceel”, met onder andere het Zuiderbad en de Apollohal. Uiteindelijk zijn percelen 1 en 3 gewonnen door zonne-energiesysteembouwer JansZon. Bij perceel 2 waren de zonne-energiespecialisten van Zon&Co de winnaar.

Nina van Kranendonk, Programmamanager Sport en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam, vertelt:

“Een Europese aanbesteding kost veel tijd en aandacht. Maar je leert de markt beter kennen en kunt meer gedetailleerde eisen stellen. Voor kostbare, monumentale gebouwen wil je ook partijen hebben met de juiste kennis en ervaring.”

Inkoopadviseur Rende Jan Hop ondersteunde de gemeente bij de aanbesteding.

©Brandweer Nederland 2019

“Een servicecontract was onderdeel van de inschrijving. Daarmee konden deelnemende marktpartijen punten verdienen. Dat deden we ook voor een opbrengstgarantie van de panelen. Er is zelfs een boeteclausule, mocht de beloofde opbrengst structureel niet gehaald worden.We hebben partijen vooraf de gelegenheid gegeven in te schatten of de klus ook technisch haalbaar is. Zo kwamen we er achter wat wel en niet mogelijk was.”

Uiteindelijk verkregen JansZon en Zon&Co de opdracht. PIANOo heeft een praktijkvoorbeeld geplaatst van de zonnepanelen. Dat is wel interessant, omdat het aangeeft wat de overwegingen waren van de gemeente, om voor de opdracht toch een Europese Aanbesteding uit te schrijven, terwijl dat [red AN : omwille van de tijd en het gebrek aan reciprociteit en nog wel veel redenen] niet altijd zo goed niet gaat.

‘Ook als het niet verplicht was geweest, had ik gekozen voor Europees aanbesteden’, zegt Van Kranendonk. ‘Een Europese aanbesteding kost veel tijd en aandacht, bijvoorbeeld voor vooronderzoek, gesprekken met de markt en contractmanagement. Maar daar staat tegenover dat je de markt leert kennen en meer gedetailleerde eisen kan stellen. Dat moet ook wel, want sommige panden zijn kostbare, monumentale gebouwen. Dan wil je wél met een partij werken met de juiste kennis en ervaring.’

En dat blijkt dan door ZAAS, zonnepanelen As A Service, het stadsdeel leaset dan zijn dak aan de ondernemer die daar zijn zonnepanelen mag plaatsen. De gemeente draagt dan het risico terwijl de ondernemer verantwoordelijk is voor het onderhoud. En om er nog een tandje bovenop te gooien, vraag je die ondernemer ook nog om vooral te kijken naar de opbrengst. Randvoorwaarden als veiligheid staan zulke opbrengst en het sluiten van een deal via een aanbesteding dan ook alleen maar in de weg. En hoe zit het eigenlijk met dat contract management? Waar zou dit nu mis kunnen gaan?

Wij bij Aanbestedingsnieuws kunnen bovenstaande niet anders uitleggen dan met cognitieve dissonantie. . Als ze hun eigen dak in de fik gaan zetten, willen ze dat natuurlijk wel met een partij doen met de juiste kennis en ervaring? Misschien kan het geen kwaad als je goed verzekerd bent tegen brand, hoef je alleen een Europese Aanbesteding voor uit te schrijven. Oh ja hahaha  terwijl dat [red AN : omwille van de tijd en het gebrek aan reciprociteit en nog wel veel redenen] niet altijd zo goed niet gaat. Ja dat gaan we verder niet uitleggen hoor, google het maar. Het is ook weer met speltheorie en we willen hier de Goden niet verzoeken.

Vraag niet hoe het kan, en profiteer hier dus helemaal niet van, 3a3 Solar wil dat bloedgeld niet aannemen. Nog onlangs was op RTL Nieuws te zien dat het totaal ontbreekt aan regelgeving voor brandveiligheid en zonnepanelen. Verschillende merken stekkers. Geen standaarden. Chinese rommel. Geen toezicht bij de ontstekingen, want op het dak. Zit ook niet in het nieuwe Bouwbesluit want toen had je dat nog niet zo massaal en al zat het erin, dat geldt ook niet eens voor oudbouw, net als bij de varkensstallen. En monumentale zwembaden.

Op de bijgaande foto bij de persberichten van RVO en PIANOo zien we het Zuiderbad, prachtig echt een heel mooi gebouw, monumentaal… vol met hout en , zoals die prachtige houten badhokjes, fikt waarschijnlijk vreselijk goed. En zonder vluchtwegen. Ach ja, ontzettend zonde zou het zijn, en heel gevaarlijk voor de naastgelegen panden wel 3 meter te kort voor 25 meter baantjes. Het ligt gunstig tegenover de brandweerkazerne Dirk en er is flink wat bluswater. Maar serieus. Dit is toch echt een nee. Chlorine is een enorm explosiegevaar, helemaal als er ammoniak of waterstof bij komt. En wacht even, dat heb je dus al in een zwembad.

Zonnepanelen op een zwembad. Dat dóe je toch niet. En met al die risicovolle panden in de buurt, wat als het zo’n fik en explosie wordt dat het overslaat, door al die installaties. Het Rijksmuseum, en aan de overkant ook het Rijksmuseum. En oh in het zelfde pand zit een vechtschool. Dat zal wel goed fikken met al die matrassen. En dan moet je een weg naar buiten zien te vinden tussen al die spiegels. Dat toch mesjogge? Dat doe je toch niet? Iemand die je dat voorstelt, die moet je toch meteen de laan uit schoppen? Of was het onze burgemeester Halsema zelf? Het zou Aanbestedingsnieuws niet verbazen. We kennen haar als een burgemeester die de brandweer ‘s nachts wegbezuinigt.

Zie ook https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/23042

 

zie ook:

https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2019/4/tno-brengt-brandincidenten-met-zonnestroomsystemen-in-kaart/
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/05/slordige-installatie-vaak-oorzaak-zonnepaneelbrand-a3972365

 

https://www.rvo.nl/actueel/praktijkverhalen/amsterdam-zet-grootschalig-op-zonne-energie

https://www.pianoo.nl/nl/wij-willen-meer-zonnepanelen-de-stad

 

https://siris.nl/artikel/2170586/brand-verwoest-zwembad-de-diepsteeckel-video-audio

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3976342/Zwembad-De-Boetzelaer-van-de-verwoestende-brand-tot-aan-eerste-paal

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/video/4627066/grote-brand-verwoest-zwembad-monster-mijn-levenswerk

https://www.destentor.nl/veluwe/brand-bij-zwembad-op-vakantiepark-in-nijkerk~a9717677/

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/774029-brand-zwembad-drachten-personeel-krijgt-rook-binnen

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2961982/Brand-bij-zwembad-De-Schelp-in-Bergen-op-Zoom-veroorzaakt-door-laswerkzaamheden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *