RIVM gunt opdracht mammografen aan Tromp – Aanbestedingsnieuws

RIVM gunt opdracht mammografen aan Tromp

Het RIVM heeft een opdracht voor het leveren en onderhouden van de 79 mammografen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker eind april 2017 definitief gegund aan de firma Tromp. Afgelopen maandag, 8 mei is de overeenkomst ondertekend tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de LBO in Utrecht.

De firma heeft op de aanbesteding ingeschreven met een Hologic Selenia Dimensions mammograaf. Tromp Medical is de exclusieve dealer van Hologic in Nederland, een fabrikant van geavanceerde mammografie-systemen: Deze mammograaf maakt in 4 seconden naast een 3d foto ook een 3D doorsnede, door middel van tomosynthese. De röntgenstraling wordt daarbij meteen omgezet in electrische lading, zonder dat het eerst naar licht wordt omgezet. Zo kan borstkanker in een vroeger stadium worden opgespoord.

© Hologic
http://www.hologic.com/3d-mammography%E2%84%A2-clinical-images

Op de foto is ook te zien hoe een anders niet opvallende vlek op de 3d foto herkenbaar is als tumor. De Dimensions 3D is het eerste commerciële mammografietoestel ter wereld dat beschikt over deze techniek. De volgende fase is de typekeuring voor de aangeboden mammograaf. Daarna, volgens verwachting vanaf juni 2018, worden de eerste nieuwe Hologic mammografen geïnstalleerd en begint de uitrol over de vijf screeningsorganisaties.

Bron: RIVM 11 mei 2017

Zie: http://www.trompmedical.com/productoverzicht-nieuw/mammografie1/hologic-dimensions.html

http://www.wapt.com/article/new-technology-finds-breast-cancer-that-might-have-been-missed/9103402

Zie ook de tender:

https://tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/5d6c5ab6566c80e2aa8a55695760b973/cid/983821

1 thought on “RIVM gunt opdracht mammografen aan Tromp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *