Regiotaxi chauffeurs bieden Apeldoorn petitie aan voor ontslagvergoeding na aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Regiotaxi chauffeurs bieden Apeldoorn petitie aan voor ontslagvergoeding na aanbesteding

Om te voorkomen dat regiotaxichauffeurs de dupe zijn van een ontslag na aanbesteding, komen de taxichauffeurs in actie in Apeldoorn. Gisterenavond boden de taxichauffeurs daarom 1130 handtekeningen aan bij de gemeente Apeldoorn. De taxichauffeurs willen dat de gemeente garant staat voor een ontslagvergoeding als ze door een aanbesteding op straat komen te staan. Wethouder Paul Blokhuis van Apeldoorn zegt in een schriftelijke reactie niet garant te willen staan voor een eventuele ontslagvergoeding.

Die ontslagvergoeding is wettelijk verplicht op basis van de CAO maar het is Connexxion zowel in Waterweg (Schiedam/Vlaardingen) als in de Stedendriehoek Gelderland gelukt om onder die verplichting uit te komen. In Rijnmond is de CAO niet van toepassing verklaard omdat geen sprake zou zijn van overgang van onderneming. In Gelderland was Connexxion doordat het de opdracht al voor de aanbesteding uit had gekregen, niet verplicht om de werknemers van de failliete boedel over te nemen. De ontslagvergoeding is een van de oorzaken van het grote aantal faillisementen onder taxi-ondernemingen.

Taxibedrijven willen de ontslagvergoeding wel betalen, maar alleen als de gemeente garant staat voor die ontslagvergoeding. De kosten ervan worden bij een aanbesteding in het geheel niet doorbelast aan de opdrachtgever. Doordat opdrachten steeds opnieuw worden aanbesteed, kan een taxi-ondernemer niet van tevoren inschatten hoeveel werk er is. Eenmalig kunnen taxi-ondernemers dergelijke vergoedingen uit hun reserves betalen maar die reserves zijn niet oneindig.

De wethouder wil in de aanbesteding werken met minimumtarieven. Ook eist hij dat werknemers conform de CAO worden betaald, maar geeft aan dat het niet aan de gemeente is om te treden in de relatie tussen de werkgever en werknemer. Omroep Gelderland tekent uit zijn mond op: “Ik kan me voorstellen dat deze chauffeurs hele goede kandidaten zijn voor de vacante functies bij de partijen die de aanbesteding hebben gewonnen”. regiotaxigelderland

Taxichauffeurs hebben door het herhaaldelijk aanbesteden en opeenvolgende werkgevers een pensioenbreuk, ook als ze al 20 jaar dezelfde oma’s ophalen met dezelfde taxi. Daarnaast zijn ze door heronderhandelingen met nieuwe werkgevers regelmatig vakantiedagen kwijt. Dat is in het gunstigste geval, als zij steeds meegaan van onderneming naar onderneming. Ook als overgang van onderneming wordt erkend, is op basis van de CAO van SFT de werkgever maar verplicht voor 75% de werknemers over te nemen.

Zie ook:  Omroep Gelderland, Gemeente Apeldoorn moet ons helpen, 10 november 2016

Eerder over de Stedendriehoek: Aanbestedingsnieuws Rechter Overijssel: Uit aanbesteding volgt al dat OPOV van toepassing is

Eerder over Waterweg: Rechter: geen overgang van onderneming

1 thought on “Regiotaxi chauffeurs bieden Apeldoorn petitie aan voor ontslagvergoeding na aanbesteding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *