REFIT adviseert Brussel naar de aanbestedingsrichtlijnen te kijken – Aanbestedingsnieuws

REFIT adviseert Brussel naar de aanbestedingsrichtlijnen te kijken

Brussels nieuws. Een Commissie-afdeling genaamd REFIT voor de terugdringing van administratieve lasten, heeft een advies uitgebracht om nog eens kritisch te kijken naar de aanbestedingswetgeving. Spoiler alert, alleen ten aanzien van zorg-aanbestedingen.

Minister de Jonge heeft aldaar het onderwerp zorg-aanbestedingen ingeschoten, afgelopen januari. Dat is makkelijk, Frans Timmermans is daar nu zojuist voorzitter van. Alle geformuleerde klachten spelen dan ook exact ook zo in de bouw, in de levering van politiewagens en de inkoop van schaapherders. Oh en taxichauffeurs. Op de lange termijn leidt aanbesteden, voor zover dat uberhaupt al volgens de regels kan worden toegepast, door de concurrentiedruk tot faillissementen, zoals we dat ook al zien in de taxibranche.iets wat versterkt wordt door de kortcyclische contracten, waar deels uit regelgeving, deels uit strategische belangen niet omheen te komen valt.

De Jonge noemt het aanbesteden in de zorg blijkens het persbericht: zinloos en onhandig. Een Poolse of Portugese zorgverlener zit helemaal niet te wachten op een opdracht in Nederland. “En zou die toch voelen voor zo’n klus en de aanbesteding winnen, dan wordt samenwerken met andere betrokkenen als de gemeente en de huisarts lastig. Bovendien bezorgt het aanbesteden gemeenten veel werk, en zorgaanbieders en patiënten kopzorgen. Want als een contract afloopt, is het niet altijd gemakkelijk om bij een vertrouwde behandelaar te blijven of soepel over te gaan naar een nieuwe.”

Surrealistisch Brussel ©ZaZ 2009

Lezers van Aanbestedingsnieuws kunnen ook bijdragen. Iedereen, om eerlijk te zijn. “De Commissie wil graag weten wat u vindt van de bestaande EU-wetgeving en -initiatieven. Geef uw mening via het formulier van Verminder de regeldruk. Wat vindt u irritant of belastend? Wat moet er volgens u worden verbeterd?”

Opgepast, je moet wel inloggen.

Zie ook:

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/steun-voor-terugdringen-aanbestedingen-in-zorg.htm

Wat houdt REFIT en het REFIT-platform in?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *