Opnieuw dreigend massa-ontslag na aanbesteding thuiszorg Roosendaal – Aanbestedingsnieuws

Opnieuw dreigend massa-ontslag na aanbesteding thuiszorg Roosendaal

Na een verloren aanbesteding dreigt nu massa-ontslag voor 120 medewerkers van de ZuidWest-Brabantse thuiszorgorganisatie DAT. Het bedrijf dat in Roosendaal is gevestigd, is door de gemeente bij een aanbesteding gepasseerd door Axxiccom, een Schiedamse leverancier van thuiszorg. Enkele maanden geleden dreigde ook een massaontslag in de gemeente Oldambt, waar leverancier Oosterlengte zich genoodzaakt zag, terug te trekken uit de aanbesteding.

De directeur van de organisatie noemt het onbegrijpelijk dat er de voorkeur is gegeven aan een nieuwe leverancier. Medewerkers van DAT komen sinds jaar en dag bij circa 500 inwoners van Roosendaal over de vloer voor thuiszorg. Axxicomm is al wel op kleine schaal actief in Roosendaal,  waar sinds 2 jaar inwoners met dienstencheques aanvullend extra hulp in huis kunnen krijgen. De motivatie van de beslissing is gelegen in de klanttevredenheid die hoger is beoordeeld bij Axxicomm

https://www.flickr.com/photos/tunstalltelehealthcare/6850760963

Al in oktober vorig jaar werd bekend dat de gemeente de aanbesteding over een andere boeg ging gooien. Standaard worden er nu 6-jarige contracten verlengd. De gemeente liet toen weten, dat het doel was ‘om de thuishulp sneller en makkelijker te maken”, met een afschaffing van de bureaucratische rompslomp. De gunning is nog maar voorlopig, de thuiszorgorganisatie kan nog in beroep tegen de beslissing.

Cees Janssen en Eric de Regt van de lokale partij Roosendaalse Lijst hebben vragen gesteld over de mogelijke ontslagen. Zo vraagt de partij hoe het nu kan dat het de bedoeling juist was om meer Roosendalers aan een baan te helpen op basis van de Economische Actiepunten EAP, waarover net vorige maand een tussenrapportage is gekomen. Wethouder Corné van Poppel (SP) zegt dat het uitgangspunt is dat de 500 klanten van de thuiszorg niet ineens allemaal een andere thuishulp krijgen.

Of dat de thuiszorgmedewerkers ook als het beroep niet doorgaat,hun baan kunnen behouden, is afhankelijk van de vraag of er sprake is van “overgang van onderneming”. Of dat zo is, kan van geval tot geval sterk verschillen, aldus diverse gerechtelijke uitspraken.

1. Klopt het dat per 1 juli 2017 DAT niet meer wordt ingezet voor huishoudelijke hulp in het kader van de WMO en dat deze zaken worden overgenomen door een bedrijf uit Schiedam?
2. Door deze overgang komen ongeveer 120 medewerkers uit Roosendaal op straat te staan. Wat vindt u hiervan, mede ook in het kader van het EAP en de doelstellingen die daarin vermeld staan om meer Roosendalers aan een baan te helpen?
3. Ruim 500 cliënten krijgen nu een andere medewerker over de vloer. De vertrouwensrelatie die opgebouwd is met de medewerkers van DAT verdwijnt hierdoor van de ene op de andere dag. Wat vindt u hiervan?
4. Is continuïteit van zorg voor de cliënten gegarandeerd a.g.v. deze overgang?
5. Kunt u aangeven op basis waarvan de gunning niet naar DAT is gegaan, maar naar het bedrijf uit Schiedam?
6. Is de aanbesteding al definitief gegund of zijn er nog bezwaarmogelijkheden voor DAT en zo ja, welke?

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/thuiszorg-roosendaal-en-amersfoort-over-andere.9550340.lynkx
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/ontslag-dreigt-voor-120-medewerkers-thuiszorgorganisatie-dat-in-roosendaal-1.6889341

Zie eerder over de terugtrekking van de thuiszorgorganisatie Oldambt, waar na acties van de FNV de gemeente besloot de aanbesteding in te trekken.

http://www.aanbestedingsnieuws.nl/oldambt-staakt-aanbesteding-huishoudelijke-hulp/

En zie over Overgang van Onderneming bij thuiszorg

http://www.bvd-advocaten.nl/blogs/aanbesteding-van-de-thuishulp-leidt-tot-overgang-van-onderneming-in-de-zin-van-art-7-662-bw

http://www.seegers-lebouille.nl/overgang-van-onderneming-de-thuiszorg/

https://smartnewz-arbeidsrecht.wolterskluwer.nl/nieuwsberichten/contractwisseling-thuiszorg-is-een-overgang-van.69610.lynkx?

en:

http://www.potjonker.nl/contractwisseling-in-de-zorg-overgang-van-onderneming/

2 thoughts on “Opnieuw dreigend massa-ontslag na aanbesteding thuiszorg Roosendaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *