Ontwerpteam nieuwbouw kantoorhuisvesting BAT Tilburg
Het huidige kantoor van de gemeente Tilburg, waar het Brabants Afval Team (BAT) gehuisvest is, aan de Ceramstraat 6 te Tilburg is sterk verouderd. De kwaliteit en het comfort van de huidige huisvesting laten te wensen over. De luchtkwaliteit voldoet niet aan de eisen en de kwaliteit van bepaalde voorzieningen – zoals bijvoorbeeld kleedruimtes – is niet toereikend. Daarnaast heeft het BAT behoefte aan een hedendaagse werkomgeving met een hoger kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met de overige gebouwen voor Tilburgse ambtenaren. Een prettige en verantwoorde omgeving die tevens het contact tussen medewerkers stimuleert. Het vraagt grote en kapitaalintensieve ingrepen om het huidige gebouw op het vereiste duurzaamheidsniveau voor overheidsvastgoed te brengen. Echter, dan voldoet het gebouw nog niet aan de hedendaagse
werkomgeving, de verwachte groei en het gevraagde kwaliteitsniveau. Om deze redenen dient het kantoor waarin het BAT is gehuisvest te worden vernieuwd. Voor de uitwerking van die opgave is een haalbaarheidsonderzoek gedaan, wat heeft geleid tot een voorkeursvariant, namelijk compacte nieuwbouw naast de werkplaats. De gemeenteraad heeft een voorbereidingskrediet verleend om de voorkeursvariant van deze nieuwbouw verder voor te bereiden t/m Technische Ontwerp/bestek. Op basis van die uitwerking kan verdere bestuurlijke besluitvorming plaatsvinden, o.a. over (de hoogte van) het uitvoeringsbudget.
De scope van het project is het ontwerpen van een grondgebonden, duurzaam en circulair gebouw met functie ‘kantoor’, adviseren over de sloop van het bestaande kantoorgebouw en het (her)ontwerpen van het terrein voor parkeren, stallingruimte voor (motor)rijtuigen en groen. De duurzaamheid binnen deze opgave richt zich op een gasloos, energieneutraal gebouw (ENG), toepassen van biobased materialen en klimaatadaptatie door het terrein maximaal te ontstenen, te zorgen voor voldoende koele plekken, groen en infiltratie- en bergingsruimte voor regenwater. De circulariteit van deze opgave richt zich op het toepassen van circulaire materialen en op een circulair (los maakbaar en uitbreidbaar) bouwsysteem.
Het te contracteren ontwerpteam, bestaat uit de volgende ontwerpen adviesdisciplines:
• Architectuur (bouwkunde en vast interieur);
• Constructie;
• Installaties E&W en datatechniek;
• Bouwfysica, geluid, brandveiligheid;
• Duurzaamheid en circulariteit;
• Civiel kundig terreinontwerp (inrichting en verharding/niet-verharding, waterberging/infiltratie
groenaanleg, stallingsruimten voor fietsen, scooters, e.d.);
• Demontage/sloop bestaand kantoor en bestaande terreininrichting;
• Bouwkosten;
De Aanbestedende dienst zoekt één contractpartij voor bovenstaande disciplines. Het ontwerpteam zal, i.s.m. gebruikers, de aanbestedende dienst en overige interne/externe adviseurs, na gunning het plan in stappen uitwerken tot een TO (inclusief bestek) en zal nadat een uitvoeringskrediet is verstrekt een controlerende/toezichthouden rol hebben in de UO-fase en uitvoeringsfase.
De opdracht wordt door aanbestedende dienst aanbesteed volgens een Europese niet-openbare procedure, welke bestaat uit een selectie- en een gunningsfase. De gunningsfase is slechts toegankelijk voor de in de selectiefase op basis van de selectiecriteria geselecteerde vijf gegadigden die een geldige aanmelding hebben ingediend.]
Bron: Tenderned woensdag 3 april 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/331134
Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 4 april 2024