Malta gaat aanbesteding decentraliseren – Aanbestedingsnieuws

Malta gaat aanbesteding decentraliseren

Malta gaat zijn regelgeving voor publieke inkopen aanpassen aan de Europese Richtlijnen. Opdrachten boven een drempel van €10.000 mogen niet meer meervoudig onderhands worden aanbesteed maar gaan nu met een openbare aanbesteding. Daartoe wordt de bevoegdheid om aan te besteden, gedecentraliseerd. Het mediterrane eiland met 450.000 inwoners had tot nog toe een Departement van Contracten, dat de uitvoeringsorganisatie was voor alle aanbestedingen. Dat departement krijgt nu een beleidsrol, en het aanbesteden wordt gedecentraliseerd. Elk ministerie gaat nu zijn eigen aanbestedingsafdeling opzetten voor alle contracten boven de €10.000.

De meest recente Maltezer tenders worden ook online gepubliceerd. Daarmee voldoet Malta geheel aan de meest recente aanbestedingsrichtlijnen. Ze zijn te bekijken via het etenders.gov.mt platform. De recentste aanbesteding betreft een levering voor halal kip. De kip wordt op laagste prijs aanbesteed. De deadline is 4 november 2016.  De meest recente aanbestedingen kunnen worden bekeken via de volgende link:
https://www.etenders.gov.mt/epps/quickSearchAction.do?searchSelect=1&selectedItem=quickSearchAction.do%3FsearchSelect%3D1

Daarnaast heeft Malta een beroepsprocedure ingeregeld. Alle beroepen zullen nu worden gehoord door een Public Procurement Review Board. Er mag beroep worden ingesteld tegen alle opdrachten met een waarde boven de  €5,000. Malta verwacht hiermee meer transparante en dat de kans op misbruik verminderd wordt. Ook wordt het gemakkelijker voor de overheid om bedrijven of personen buiten te sluiten als zij werknemers uitbuiten of beschuldigd zijn van corruptie, fraude, witwassen, belastingontduiking, georganiseerde criminaliteit, niet betalen van sociale premies of het in dienst nemen van minderjarigen.

Bron:
https://www.etenders.gov.mt/
Times of Malta, 13 oktober 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *