Defensie koopt mortieren bij Zweedse Hägglunds – Aanbestedingsnieuws

Defensie koopt mortieren bij Zweedse Hägglunds

Defensie schaft nieuwe 120mm-mortieren aan voor de CV90-infanteriegevechtsvoertuigen. Het gaat om systemen van de Zweedse fabrikant BAE Hägglunds. De krijgsmacht beschikt hierdoor weer voor langere tijd over mobiele grondgebonden vuursteun. De eerste mortiersystemen moeten in 2028 binnen zijn.

De nieuwe zware mortieren zijn samen met andere systemen een belangrijk onderdeel van een gelaagd grondgebonden vuursteunsysteem. Ze zijn bestemd voor de ondersteuning van de pantserinfanterie-eenheden. De mortieren moeten in staat zijn vijandelijke (licht)gepantserde eenheden en uitgestegen infanterie te bestrijden. Ze leveren zo een bijdrage aan de huidige en toekomstige operationele inzetbaarheid van de pantserinfanteristen.

©Defensie 2024

De gemechaniseerde eenheden van de landmacht maken nu nog gebruik van losse 81mm-mortieren. Deze zijn echter vooral effectief op korte afstand. De 120mm-mortieren hebben een groter bereik (7-12 kilometer tegenover 6 kilometer) en een hogere vuursnelheid. Het systeem wordt sneller, mede door ondersteuning van moderne C4I-middelen (command, control, communications & intelligence). Ook is het doel de nauwkeurigheid te verbeteren door toevoeging van GPS-gestuurde munitie

De huidige 81mm-mortieren worden vervoerd in de kleine Fennek-verkenningsvoertuigen en moeten naast het voertuig worden opgebouwd. De nieuwe 120mm-mortieren komen op het onderstel van de veel robuustere en grotere CV90. De militairen zijn vanwege het sterkere pantser beter beschermd. Ook hoeven zij niet meer het voertuig uit voor bediening van de wapens. Daarnaast is er meer ruimte aan boord voor personen, munitie en materieel.

Vrijwel alle CV90’s waar Defensie over beschikt, krijgen vanaf nu tot en met 2026 een zogeheten midlife upgrade (MLU). Dat gebeurt bij de Nederlandse industrie. De voertuigen zijn daarna nog tot het eind van de levensduur in 2039 operationeel relevant. De CV90’s worden na de MLU voorzien van de mortiersystemen. Dat moet in 2028 zijn afgerond. Er wordt via een apart project munitie verworven.

Nederland is niet het enige NAVO-land dat het CV90 120mm-systeem gaat gebruiken. Ook het onlangs toegetreden Zweden gebruikt dit.

Bron: Defensie, 11 juni 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *