Sunk costs Londense Tuinbrug op 50 miljoen geschat – Aanbestedingsnieuws

Sunk costs Londense Tuinbrug op 50 miljoen geschat

De sunk costs voor het eventuele afbreken van het project van de tuinbrug Garden Bridge, worden op £ 50 miljoen geschat. Dat blijkt uit een brief van een adviseur van de Londense afdeling Transport. De adviseur, Philip Rutnam stelt verder dat de business case voor de brug in het geheel niet deugt. Het nut van de brug voor het transport was beperkt terwijl er een relatief groot risico was op waardeverlies. Dat bericht de Guardian, afgelopen zaterdag.

Een tuinbrug over de Thames, de zogeheten Garden Bridge, met daarop 270 bomen en 2,5 km2 aan beplanting, was het idee. Een joint venture van Bouygues Travaux Publix, een Frans bouwbedrijf en Cimolai, een Italiaanse ijzerontwerper, heeft inmiddels 15 maart van dit jaar de aanbesteding voor het gedetailleerde ontwerp, de bouw én de beplanting van het contract gewonnen.

Het in februari 2013 meervoudig onderhands aanbestede ontwerp is in maart 2016 volledig doorzocht door de GLA Oversight Committee, een delegatie van de Londense gemeenteraad. De brug moest ‎oorspronkelijk £ 50 miljoen kosten maar die kosten van het afbouwen worden inmiddels geschat op ‎£185 miljoen. 26 september werd bekend dat de nieuwe burgemeester van Londen, Sadiq Khan, een onderzoek gaat doen naar de aanbesteding en financiering van de brug.

De aanbesteding lag onder vuur omdat diverse uitgesloten bouwondernemers stelden dat het proces te onzorgvuldig was voorbereid, en dat de aanbestedingsprocedure niet open of objectief is gehouden. Boris Johnson, destijds burgemeester van Londen, wilde het vastgelopen plan van de rails trekken en zette een streep door de quasi-inbesteding. Het ontwerp werd meervoudig onderhands aanbesteed.

Uit onderzoek van het Architect Journal naar de aanbesteding van het ontwerp werd eind 2014 onder meer bekend dat de winnende ondernemer, Heatherwick, maar 1 x eerder een brug had ontworpen terwijl de verliezende concurrent, Wilkinson Eyre, er 25 ontworpen heeft. Daarnaast werd er nog een bieding toegestaan na de formele deadline en werd de beoordelingssystematiek gewijzigd toen er al biedingen binnen waren.

Winnend ontwerp Heatherwick scoorde hoger op het “relevante design experience”-criterium. Heatherwick werd al in 2004 door Joanna Lumley, een jeugdvriend van Johnson genoemd als beoogd ontwerper van de brug. Lumley, bekend van Absolutely Fabulous, zit bovendien ook in de stichting voor een tuinbrug, de Garden Bridge Trust.

Bron: TFL, The Guardian/ The Architect Journal/ Spend Matters, 17 oktober 2016

Zie ook:
https://www.gardenbridge.london/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *