Limagrains wint prijs voor duurzame eikenprocessierups bestrijding – Aanbestedingsnieuws

Limagrains wint prijs voor duurzame eikenprocessierups bestrijding

De vijfde editie van de Plantum Duurzaamheidsprijs is dit jaar gewonnen door Limagrain Nederland met Advanta Stay Green. Het bedrijf uit Zeeland dat actief is in de veredeling van landbouwzaaizaden is een van de 17 inzendingen die meedongen naar de prijs.  Limagrain heeft een milieuvriendelijke aanpak voor het groeiende probleem van de eikenprocessierups bedacht.Die komt erop neer dat de natuurlijke vijanden naar de eik gelokt worden met zadenmengsels.

Limagrain ontwikkelde uitgekiende zaadmengels van inheemse soorten die verschillende insecten aantrekken, waaronder ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De aanpak bestaat uit meerdere componenten. Naast de zaadmengels worden er nestkastjes geplaatst waardoor de habitat voor vogels en vleermuizen sterk verbetert, ook zij ruimen eikenprocessierupsen op.

Aanbestedingsnieuws weet toevallig dat dat het beste rond oktober/november kan. Mezen broeden het hele jaar door maar zijn erg kieskeurig als het om hun huisje gaat. Tilburg, kom op. Red de mezen! Yes, you can. Limagrain levert niet alleen de zadenmengsels maar beoordeelt ook het succes ervan. In samenwerking met het kenniscentrum Eikenprocessierups werd er goed gemonitord of de aanpak ook effectief is. De resultaten zijn bemoedigend, Limagrain zag 80% minder nesten dan op de controle locatie zonder deze maatregelen.

Volgens het juryrapport is de inzending van Limagrain:

©Limagrain 2020, UItreiking
Duurzaamheidsprijs 2020

een prachtig voorbeeld hoe met de natuur zelf wordt gewerkt om een plaag te bestrijden, zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen. Hun bijdrage draagt tevens bij aan de biodiversiteit in het landschap en is zowel binnen als buiten de stad toepasbaar. Een mooi voorbeeld hoe vanuit de zaadsector een groene oplossing wordt geleverd aan het oplossen van een maatschappelijk probleem.

DSV Zaden pakte de tweede plek met haar klimaatadaptieve halfverharding voor groenere parkeerplaatsen. Royal van Zanten won het brons met het Deep Purple handdesinfectiemiddel ontwikkeld vanuit snoeiafval.

Bron: Plantum, 20 september 2020

Zie ook:

Tilburg bestrijdt eikenprocessierups biologisch met Xentari (spoiler alert “biologisch” vogelkiller gif)

Bestrijding eikenprocessierups Apeldoorn gegund aan Eijkelboom

Arnhem deelt mezenkastjes uit tegen processierups

Zwolle gunt ROVA jachtgebied tegen processierupspaniek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *