Zwolle gunt ROVA jachtgebied tegen processierupspaniek – Aanbestedingsnieuws

Zwolle gunt ROVA jachtgebied tegen processierupspaniek

De processierupsbestrijding, zoals vele Brabantse en Limburgse gemeenten aan den lijve hebben ondervonden, moet plaatsvinden in april. Later is te laat, dan tiert het welig. Zwolle heeft daarin aan ROVA de opdracht gegeven om de nesten weg te halen maar krijgt nu zo veel meldingen, vele honderden, van de eikenprocessierups-aanwezigheid, waardoor ROVA alleen maar langs komt waar het echt hoog nodig is. Door de extreem hoge plaagdruk zijn er dit jaar veel meer eikenprocessierupsen aanwezig dan in vorige jaren, zo stelt Zwolle.

Verstandig, alleen waar het echt nodig is, andere gemeenten pakken dat heel anders aan. Maaseik wil het leger inzetten. Huisartsenposten zijn overbelast. Het Rode Kruis waarschuwt niet op de grond te zitten. Kortom, zo zat de redactie van Aanbestedingsnieuws in het door junks en zwervers en recente moorden en steekpartijen geteisterde Oosterpark (Stadsdeel Oost) heerlijk een broodje te eten onder een meterslang lint om allerlei rupsenvrije eikenbomen met een geplastificeerde erg dure print groene poster vol processierupsdreigementen in 5 talen en roodwit lint, meters verder eromheen gespannen. Helemaal niks. Er was echt geen nest zichtbaar in alle geposterde aangetroffen eiken, op de donderdag dat wij er waren en de dag daarna miraculeus weer wel, waarop die door een kennis op de foto is gezet. En op datzelfde facebook zagen we ook honderden foto’s van ingebeelde processierups-muggebeten. Wonderlijk beestje, deze rups.

Gemeente en ROVA roepen Zwollenaren op om in ieder geval melding(externe link) te blijven doen van nesten met rupsen bij drukbezochte plekken, zoals speelplekken, scholen, kinderdagverblijven, zwemplassen en drukke fiets- en wandelroutes. Nesten op andere locaties kunnen gemeld worden, maar die worden alleen weggehaald als ze op de route liggen of in de nabijheid van de voorrangsplekken, of als het gaat om uitzonderlijke gevallen. Bomen met rupsen worden niet gemarkeerd, dat is ondoenlijk vanwege het grote aantal eiken met rupsen.

Dat is echter niet het enige middel dat Zwolle inzet bij de strijd. Dit voorjaar zijn veel eikenbomen in Zwolle met volgens de gemeente: “een biologisch bestrijdingsmiddel” bespoten. Tilburg had recent ook zo’n biologisch bestrijdingsmiddel: Xentari. Biologisch in de zin van: van plantaardige oorsprong misschien; maar niet in de zin van logisch. De mezen, die de rupsjes graag eten, vallen dood neer van Xentari-rupsen (en overigens ook nog de Xentari buxusmotten die in privétuinen worden bestreden). Dat weerhield Zwolle niet van een proef  met het herhuisvesten van meesjes op de Xentari giframp. “Ook loopt er een proef met nestkastjes voor mezen en het aanbrengen van meer diversiteit in de grasbermen.” Arme mezen.

bewerkt nav. André Karwath, Pimpelmees Wikicommons,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mezen_(vogels)#/media/Bestand:Blue_Tit_aka.jpg

De verslaggever van de Puttenaer suggereert in een lachwekkend artikel dat het weleens muggebulten zouden kunnen zijn, tegenover Van Vliet van het kenniscentrum Eikenprocessierups zegt echter over die vermoedens. ,”Ik zie ze bij nogal wat ouders op het schoolplein. Zij denken dat het muggenbulten zijn. Dat zijn er dan wel heel veel, denk ik dan.” Goed nieuws in het Eindhovens Dagblad, voor alle slachtoffers, een apotheekster in Asten brouwde zelf een verkoelend zalfje, dat nu de winkel uitvliegt.

De beste tip tegen de processierups van de gemeente Zwolle is dan ook om de signalering quasi out house uit te besteden, met het advies: Let daarom zelf altijd op in de buurt van eikenbomen of er rupsen zitten. Voor particulieren met eikenprocessierupsnestjes geldt hetzelfde: “Rupsennesten op particuliere terreinen worden niet door de gemeente weggehaald, daarvoor mogen eigenaren zelf bestrijding regelen”

De redactie van Aanbestedingsnieuws keek nog even wat verder. De mezenkadavers kunnen door particulieren zelf gebracht worden naar de ROVA milieustraat. 

Dat is ook weer opgelost.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *