Arnhem deelt mezenkastjes uit tegen processierups – Aanbestedingsnieuws

Arnhem deelt mezenkastjes uit tegen processierups

Wethouder Bouwkamp van de gemeente Arnhem deelt deze feestmaand 1000 mezenkastjes uit tegen de processierups.  Die zijn ontworpen door het Arnhemse bedrijf Jeronimo. De rups wordt het best bestreden met een flinke vorst, maar nu dat er al een paar decennia niet in zit, neemt ook de overlast ervan toe.

In het vroege voorjaar en dat is (in aanbestedingstermen) alweer bijna zover, worden de rupsennesten weggezogen. Als je nu mezenkastjes uit wil delen voor de natuurlijke bestrijding, kun je echt niet vroeg genoeg beginnen. Mezen hebben doorlopend nesten nodig, ze gaan al vanaf oktober op zoek naar een goed plekje. Het uitdelen van de kastjes gebeurt niet alleen in Arnhem. Ook in Valkenswaard zijn initiatieven om met scholen mezenkastjes in elkaar te timmeren. Dat is aldaar in het kader van de War against the Processierups

Wat zeker niet werkt is gif, daarmee worden namelijk ook alle natuurlijke vijanden van de processierups gedood, vaak ook nog harder, door de stapeling van gif, het is niet alleen het Xentari dat tegen de eikenprocessierups wordt ingezet, maar dat datzelfde gif ook nog wordt gebruikt tegen de buxusmot, die de mezen ook eten, en dan is er nog het roundup voor de onkruidbestrijding op straattegels, dat is wat de mees als nestisolatie gebruikt en zo kun je nog wel even doorgaan. Mezen en vleermuizen zijn zulke natuurlijke vijanden en je kan die dus hartelijk welkom heten, en dat lukt nu eenmaal niet door ze de baden in gif. Al wil niet elke tuinder zich daar even graag bij neerleggen.

bewerkt nav. André Karwath, Pimpelmees Wikicommons,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mezen_(vogels)#/media/Bestand:Blue_Tit_aka.jpg

Leveranciers van mezenkastjes en aloë verazalf spinnen dus garen bij de invasieve exoot die welig tiert met de warme winters. In tegenstelling tot met het stofzuigen en gif bestrijden haal je met ontwerpen en/of het leveren van mezenkastjes ook nog eens niet heel snel de aanbestedingsdrempel. Wat heb je nodig: een verveelde puber, 6 plankjes, een stokje en een houtboor. De heer Spoelman doet het even voor.

Overigens zoals Marc Plomp van het vogelinformatiecentrum nog even toelicht, die nestkastjes zijn eigenlijk alleen nodig omdat wij zo tegennatuurlijk oude bomen met mooie holtes niet laten staan. Die moeten we immers oproken voor biomassa met SDE+ subsidie voor de warmte van het stadskantoor in Alkmaar. Mezen haten ons zo kapot erg.

Aanbestedingsnieuws heeft alvast medelijden met de processierups. We mogen allemaal bestaan!

2 thoughts on “Arnhem deelt mezenkastjes uit tegen processierups

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *