KPN Netwerk legt ook in Tilburg glasvezel – Aanbestedingsnieuws

KPN Netwerk legt ook in Tilburg glasvezel

KPN Netwerk is nu ook in Tilburg een glasvezelverbinding aan het aanleggen. De gemeente Tilburg en KPN NetwerkNL hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Tilburg. In de komende jaren wordt de hele gemeente voorzien van glasvezel.

Over enkele weken starten de eerste aanlegwerkzaamheden in het gebied Oud-Noord. Het netwerk van KPN NetwerkNL is een open netwerk. Dat betekent dat verschillende providers diensten aanbieden op het netwerk van KPN. De klant bepaalt vervolgens zelf bij welke provider (KPN, T-Mobile etc) hij welke diensten wilt afnemen. Voor een volledige lijst van providers, klik hier.

©Pixabay/Visor69/
Андрей Баклан 2019

“In elk huishouden neemt het datagebruik sterk toe. We kijken digitale tv, gamen, luisteren muziek via internet en streamen filmpjes. Ook komen er steeds meer slimme apparaten bij. Het datagebruik stijgt in Nederland elk jaar met zo’n 30%. Glasvezel kan die groei aan en hierdoor is Tilburg klaar voor alle mogelijkheden van het internet. Nu en in de toekomst”, aldus wethouder Mario Jacobs (leefomgeving en openbare ruimte).

De aanleg van glasvezel is geen doel op zich, maar draagt bij aan een sterke economie en maatschappelijke innovatie. In woningen vinden steeds meer zakelijke activiteiten plaats door thuiswerken, zzp-ers en mkb vestigingen in de wijk. Thuis werken vergt een grote capaciteit en zal alleen maar toenemen.

Ook in het sociale domein verwacht Tilburg een toenemende behoefte. Het langer thuis blijven wonen vraagt om meer zorg in de thuissituatie. Monitoring en diagnose van zorg op afstand vergt een internetverbinding met een hoge mate van veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid. Dat maakt glasvezel een noodzakelijke randvoorwaarde.

Enkele jaren geleden is er al een glasvezelnetwerk aangelegd in de Reeshof en de wijken Blaak en Zorgvlied. De aanleg van het glasvezelnetwerk is in 2015 gestaakt. KPN NetwerkNL heeft nu besloten de aanleg van glasvezel in Nederland en dus ook in Tilburg opnieuw op te starten. Daarover zijn samenwerkingsafspraken gemaakt met de gemeente Tilburg. In de komende jaren gaat KPN NetwerkNL alsnog de gehele gemeente voorzien van glasvezel. Het gaat om een investering van ongeveer €55 miljoen.

KPN NetwerkNL legt straat voor straat het glasvezelnetwerk aan, om te beginnen in het gebied Oud-Noord, en sluit de woningen vervolgens kosteloos aan.

De aanleg van een glasvezelnetwerk is een omvangrijke operatie. Het is belangrijk dat de stad bereikbaar blijft, de doorstroming wordt gegarandeerd en dat de werkzaamheden veilig zijn uit te voeren. Om tot een snelle en soepele uitrol van het netwerk te komen en de kwaliteit te borgen, trekken de gemeente Tilburg en KPN NetwerkNL samen op. Waar dat mogelijk is, wordt in lopende projecten in het openbare gebied rekening gehouden met de werkzaamheden en maakt KPN NetwerkNL afspraken met andere partijen als Enexis en BrabantWater.

Zie verder: Tilburg, 15 juli 2019
NB Vorige week berichtten we al over de aanleg van glasvezel in Hengelo en over de Catch-22 ( d.w.z. logische contradictie) die zich voordoet via de “versnelde aanleg van glasvezel” circulaire van de EU.

Tot en met 2021 verwacht KPN NetwerkNL 1 miljoen nieuwe huishoudens in heel Nederland op glasvezel aan te sluiten. KPN zegt daarover:  “Om deze ambitie waar te maken is er flink wat werk aan de winkel.”

Snel internet komt langzaam op gang in Groningen

EU legt Nederland boete op voor implementatie breedband

Rotterdam legt glasvezelnetwerk aan met Eurofiber

1 thought on “KPN Netwerk legt ook in Tilburg glasvezel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *