EU legt Nederland boete op voor implementatie breedband – Aanbestedingsnieuws

EU legt Nederland boete op voor implementatie breedband

De Europese Commissie heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd een boete op te leggen voor Bulgarije en Nederland voor het overschrijden van de implementatie deadline voor de breedbandrichtijn.

De financiële boetes lopen niet gelijk op. Bulgarije moet – € 22.226,40 per dag betalen en voor Nederland is dat per dag €87.091,20. De inbreukprocedure is tegen deze landen begonnen in maart 2016 en in september is een “beredeneerde mening” reasoned opinion gestuurd. De lidstaten hebben nog niet laten weten aan de Commissie welke maatregelen noodzakelijk zijn om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

De Breedbandrichtlijn is op  15 mei 2014 aangenomen en had geïmplementeerd moeten zijn op 1 januari 2016. Het formele doel is lagere kosten bij het uitrollen van breedbandnetwerken te bereiken. Het is weer eens een hopeloos staaltje kutwetgeving, dat zegt de Europese Unie er niet bij in het persbericht, dat bedenken we zelf. Bij de aanleg van breedbandwetgeving staan de Europese regels voor staatssteun van breedbandnetwerken en aanbesteding nog het meest in de weg.

Met name in buitengebieden is geen leverancier te vinden die de uitrol van het netwerk op zich wil nemen zonder staatssteun. Om staatssteun te mogen verlenen moet op basis van deze mededeling van de Commissie  uit 2013 de aanleg van een aanbesteding worden uitgeschreven. Dat is dus een kringverwijzing waar je nooit uit komt. Als je niet kan aanbesteden maar staatssteun wil verlenen, moet je toch aanbesteden.

Bron: Wikicommons 2017

Het gaat er met de breedbandrichtlijn die nu nog niet geïmplementeerd is, onder meer erom dat alle nieuwe opgeleverde gebouwen breedbandklaar moeten worden gemaakt op basis van de richtlijn.

Dat is niet het enige. Lidstaten moeten er verder ook ervoor zorgen dat transparant is voor netwerkexploitanten wat de locatie en route, aard en gebruik is van de infrastructuur en waar een contactpunt is. Maar de lidstaten moeten ook netwerkleveranciers verplichten om inspecties van de netwerken toelaten.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0061&from=NL

Zie ook over het uitrollen van een dergelijk netwerk:

Friesland gaat glasvezelnetwerk witte gebieden toch aanbesteden

Bruggen Noord-Holland krijgen glasvezel van Relined

Rotterdam legt glasvezelnetwerk aan met Eurofiber

Ondernemers starten zelf met aanleg glasvezelnetwerk buitengebied Overijssel

 

2 thoughts on “EU legt Nederland boete op voor implementatie breedband

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *