Rotterdam legt glasvezelnetwerk aan met Eurofiber

Eurofiber Nederland start met de aanleg van een Rotterdams breedbandnetwerk. Afgelopen september won Eurofiber de Europese aanbesteding daarvoor. In totaal reageerden er 2 inschrijvers op de aanbesteding. Door één gemeentebreed glasvezelnetwerk te gebruiken verwacht Rotterdam de kosten te kunnen drukken

Met dit project worden alle bestaande glasvezelnetwerken van de gemeente Rotterdam gemoderniseerd en gekoppeld aan het Eurofiber-netwerk, waardoor er voor de gemeente één hoogwaardig glasvezelnetwerk ontstaat. Als onderdeel van de overeenkomst levert Eurofiber de gemeente Rotterdam ongeveer driehonderd beheerde ‘dark fiber‘-glasvezelverbindingen voor een periode van acht jaar.

‘Dark fiber’ is volgens het persbericht de Engelse omschrijving van glasvezel waarop geen actieve apparatuur is aangesloten. Waar mogelijk worden de gemeentelijke glasvezelnetwerken, waaronder Glazen Maas, hergebruikt, waardoor investeringen in nieuwe verbindingen beperkt worden. Volgens de website van de leverancier groeit bandbreedte “mee met de behoefte” Echt heel veel duidelijker wat het nu is, wordt het er niet op.

æzaz 2015

Verder meldt de site nog: “Dark fiber biedt u een glasvezelverbinding met twee vezels, die u zelf belicht. De bandbreedte bepaalt u met de belichtingsapparatuur. U huurt de dark fiber op basis van de afstand die u tussen uw locaties overbrugt.” en “Laat met dark fiber-ringen uw toepassingen via gescheiden tracés lopen. Zo hebt u een optimaal beschikbare basis voor de centralisatie van uw ICT-systemen en nieuwe toepassingen. Denk aan dataopslag of camera- en toegangscontrole of telefonie over hetzelfde netwerk als uw data- en internetverkeer (IP-telefonie).”

Naast Eurofiber zijn netwerkbeheerder SGS Roos + Bijl en aannemer VolkerWessels Telecom betrokken bij het project. De eerstelijnsondersteuning voor het beheer over de verschillende glasvezelnetwerken wordt gedaan door ingenieursbureau SGS Roos + Bijl. Als aannemer is Volker Wessels Telecom bij het grootschalige project betrokken.

De gemeente bereidt diverse ‘smart city’-toepassingen voor door de inzet van innovaties als sensortechnologie, ‘resilience’ (ict-weerbaarheid), mobiliteitsoplossingen, 5G en big data.  Als aanvulling op dit project investeren Eurofiber en de gemeente Rotterdam gezamenlijk in de ontwikkeling van een aantal maatschappelijke initiatieven. “Welke dat zijn wordt later bekendgemaakt”, zo meldt het persbericht van Eurofiber.

Bron: Eurofiber, 4 januari 2017

 

redactie Auteur

Geef een reactie