Innovatieve dijkversterker versterkt Amsterdamse ringdijk – Aanbestedingsnieuws

Innovatieve dijkversterker versterkt Amsterdamse ringdijk

Het Amsterdamse Waterschap Amstel Gooi en Vecht gaat met een innovatieve dijkversterker de ringdijk aan de Weespertrekvaart versterken. Met de nieuwe techniek kunnen de bomen aan de dijk blijven staan. Hiermee wordt de dijk van binnenuit versterkt. De dijk wordt als het ware vastgenageld aan de ondergrond. Zo kan het Waterschap de Ringdijk in zijn huidige vorm behouden, zonder een damwand in de dijk te heien, of veel grond aan te brengen.

Het Waterschap werkt nu aan het ontwerp om de nieuwe techniek in de dijk te kunnen gebruiken. In het voorjaar van 2017 is dit ontwerp uitgewerkt in een dijkverbeteringsplan. De JLD-dijkstabilisator is een

Fragment JLD Dijkstabilisator video: https://www.youtube.com/watch?v=rx5qJGRxESM

nieuwe manier om de taludstabiliteit van een dijk of grondlichaam te versterken. Het is een combinatie van een klapanker met een vin-element. De ankerstang en het vin-element zijn van vezelversterkt kunststof.

Het klapanker verankert het systeem in de vaste zandlaag en het vin-element vergroot de weerstand tegen afschuiven. De JLD-dijkstabilisator kan de taludstabiliteit vergroten zonder taludverflauwing, grondberm of damwand.

Als voordelen van de techniek noemt het Waterschap:

  • Het werk is sneller klaar dan bij andere methodes, zoals damwanden.
  • We kunnen werken met licht materieel, waardoor we minder ruimte nodig heben. Dat geeft ook minder overlast voor de omgeving.
  • We kunnen de bestaande bomen op de Ringdijk zoveel mogelijk behouden.

Bron: AVEA/ Waterschap AVG/Oost Online,  27 december 2016

 

2 thoughts on “Innovatieve dijkversterker versterkt Amsterdamse ringdijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *