Houtskeletbouw van kaalgekapte Schoorlse Duinen? – Aanbestedingsnieuws

Houtskeletbouw van kaalgekapte Schoorlse Duinen?

Staatsbosbeheer en Heijmans werken samen om OSB plaatmateriaal gemaakt van hout uit Nederlandse bossen te verwerken in Hollandse houtskeletbouw woningen. Dat bericht Heijmans in een persbericht over houtskeletbouw. Staatsbosbeheer levert jaarlijks stamhout aan de fabriek van West Fraser in Genk (België) waarmee West Fraser 40.000 m3 OSB plaatmateriaal onder het label Hollands hout produceert.

De grondstof is afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer en FSC® gecertificeerd. Met de nieuwe houtskeletbouwfabriek in Heerenveen gebruikt het bedrijf de Hollands hout OSB platen in de houtskeletbouw woningen van het Heijmans Horizon woonconcept.

“Hoe dichterbij we grondstoffen verwerken, producten maken en afnemen hoe minder transport en daardoor ook minder CO2-uitstoot. Heel logisch, maar toch gebeurt het nog te weinig, terwijl er vaak voldoende materiaal voor handen is. Dat kan anders, vinden wij. Hollands hout plaatmateriaal is een stap in de goede richting om in de keten te verduurzamen. Een volgende stap zou de verduurzaming van het transport zijn,” zegt Harwil de Jonge, directeur Vastgoed bij Heijmans.

Door OSB platen van Hollands hout te gebruiken kunnen bouwers hout uit de bossen van Staatsbosbeheer constructief toepassen in Nederlandse huizen,” zegt Kasper Broek, houtspecialist van de afdeling Markt en Ontwikkeling bij Staatsbosbeheer. De fabriek van West Fraser verwerkt de stammen tot constructieve platen. Vanaf december 2023 zijn deze platen verkrijgbaar via de vestigingen van houthandel Pontmeyer.

©ZaZ 2017

In 2021 hebben Staatsbosbeheer en Heijmans een overeenkomst ondertekend waarin ze afspraken maakten om te gaan samenwerken op thema’s met betrekking tot duurzaam bouwen. Onder andere het leveren en afnemen van biobased bouwmaterialen zoals hout en het versterken van natuur in nieuwe woonwijken en bij gebiedsontwikkeling. Het toepassen van Hollands hout OSB plaatmateriaal is onderdeel van deze samenwerkingsovereenkomst. Het plaatmateriaal is gecertificeerd door SKH en het hout is FSC Mix Credit gecertificeerd. Het keurmerk garandeert dat het hout in het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Bron: Heijmans, 9 januari 2023

De liefde komt net als bij alles in aanbestedingen van twee kanten. Inkoopadviseurs hebben de mond vol van inkoopbehoeften, maar hoe zijn de verkoopbehoeften? En wie weet dat? Je zou denken, de terreineigenaar en dus staasbosbeheer. Als die ook bij Staasbosbeheer worden bepaald, zijn onverenigbare functies bij elkaar gebracht. Is er wel zo veel hout om te verkopen? Heeft het bos niet een functie voor waterberging en tegen zowel wateroverlast als verdroging? Tegen verstuiving van Duinen? Desondanks is Staatsbosbeheer zeer grof te werk gegaan bij rigoreuze kaalkap in onder meer Schoorl voor het”omvormen” van nieuwe natuur:

Kun je een onduurzame opdracht met duurzaam in de aanbesteding uitvragen “groenwassen”?   Hoeveel hout wordt er zo door Staatsbosbeheer geproduceerd. Hoeveel hout leveren Nederlandse bossen, (niet echt wat je noemt tropische regenwouden)

Houtoogstwerkzaamheden voor Staatsbosbeheer II

Staatsbosbeheer uitspraak: ernstige beroepsfout en prijsafspraken

Opnieuw grondruil Staatsbosbeheer: nu Limburgs Landschap, omzeiling aanbestedingsplicht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *